Mejla

Natalia Kazmierska

Påvens värderingar är mer moderna än vår ministers

Publicerad:

KOLUMNISTER

Jag har en ny crush. Och föremålet för dessa sprittande känslor går runt i klänning och slänger sig med latinska ­glosor.

Påven Franciskus har ju mot alla odds lyckats med ett mirakel, nämligen att få katolska kyrkan att framstå som en hipsterorganisation.

På sex månader har detta pr-geni till överstepräst inte bara tagit den första påvliga selfien och gett syndernas förlåtelse till sina Twitterföljare.

Han har gjort för Vati­kanen vad Simon & Tomas försökt göra för överbelamrade radhus i Karlskoga.

Ut med krimskramset. In med fondvägg i regnbågs­kulör.

Borta är bilden av kvinnohatande och homofoba mörkermän med guldbroderade mössor (eller förresten, den där guldbrodyren skulle nog Simon & Tomas behållt).

I den omtalade intervjun med Franciskus som spreds i går sa han att det från och med nu är sluttjötat om abort, homoäktenskap och preventivmedel från kyrkligt håll. Visserligen befriande att höra. Även om det inte­ innebar någon förändring alls i den fördömande synen på just preventivmedel, abort och homoäktenskap.

Men ändå.

”Best pope ever”, som ­Franciskus kallats - nå, konkurrensen har inte varit stenhård - är speciell.

Han har hyllats för sin ­modesta livsstil, till exempel sina begagnade bilar. ”Det smärtar mig när jag ser en präst eller en nunna med den senaste årsmodellen” har han sagt. ”Om du vill ha den där skrytbilen, tänk då på hur många barn som dör av svält i världen”.

Till skillnad från syndarna kör han själv en 30 år gammal Renault.

Hans enkla bostad, vanan att ringa hem till troende fans, förmågan att bli tjenis med såväl sopgubbar som kriminella - det finns ingen ände på fina Franciskus-storys som Vatikanens varumärkesavdelning kan prångla ut.

Dessutom har han blivit en popkulturikon. Komikern ­Sarah Silverman har sagt att hon älskar denne pontifex, medan feministsajten Jezebel utnämnt Franciskus till Världsreligionernas Beyoncé.

Det är nu bara en tidsfråga innan Stakka Bo dyker upp i en ny Jesuit-look.

Man kan tycka att vurmen är överdriven när Franciskus trots allt bara tagit myrsteg på vägen mot 2000-talet.

Men det är något intressant på gång i världen när en påve plötsligt verkar ha mer moderna värderingar än en svensk arbetsmarknadsminister.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN