Mejla

Lena Mellin

Åkessons linje lönar sig i längden – trots avhopp högerut

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkessons moderata SD-linje kostar. Sedan förra valet har mer än var åttonde SD-ledamot i riksdagen lämnat i partiet.

Men i längden lönar det sig sannolikt ändå.

Det saknar motstycke i modern svensk politisk historia. Sedan valet 2014 har drygt 12 procent, eller mer än var åttonde SD-ledamot i riksdagen, lämnat partiet. Det är 6 ledamöter av från början 49.

Många partiledare skulle nog betrakta det som en katastrof. Men det gör sannolikt inte Jimmie Åkesson och resten av partiledningen.

För drygt fem år sedan, hösten 2012, deklarerade Jimmie Åkesson i ett brev till partimedlemmarna att det råder nolltolerans mot rasism i Sverigedemokraterna.

Beskedet blev mycket uppmärksammat eftersom många ansåg att SD, med rötter i nynazismen och vit makt-rörelsen, var just rasistiska.

Sedan dess har partiledningen konsekvent och i stor skala uteslutit personer som står för en radikalare och mer främlingsfientlig linje än den ledningen själva bekänner sig till.

Det leder obönhörligen till att många på SD:s högerflank inte känner sig hemma i partiet. Jeff Ahl är den andre riksdagsledamoten (SD) som på ett par veckor går över till ”Alternativ för Sverige”. Den förre var Olle Felten.

Var då Åkessons och SD-ledningens beslut fel? Troligen inte. Sverigedemokraterna satsar högt, de vill bli Sveriges största parti.

Då var de tvungna att tona ner det främlingsfientliga och invandrarkritiska budskapet. Enbart en liten del av svenska folket ogillar invandrare. Däremot är det många som oroar sig för den bristande integrationen och de kostnader som den massiva flyktingströmmen för med sig.

Därför har Sverigedemokraterna riktat in sig på det i stället för på de individer som sökt sig till Sverige av ett eller annat skäl.

Det är klokt om Sverigedemokraterna vill uppnå sitt mål. Redan 2014 gav det utdelning. Partiet mer än fördubblades från 5,7 till 12, 9 procent i riksdagsvalet.

Men det kostar på, i alla fall på kort sikt. En del av Sverigedemokraternas representanter tycker att deras parti har blivit för mjäkigt och lämnar. ”Alternativ för Sverige” är en rörelse som bildades för ett par veckor sedan. Primus motor är Gustav Kasselstrand, tidigare ordförande i Sverigedemokraternas numera nedlagda ungdomsförbund SDU. Det nya ungdomsförbundet heter Ungsvenskarna.

”Alternativ för Sverige” står för en hårdförare linje än Sverigedemokraterna. Kasselstrand sade i samband med lanseringen följande:

– Vi behöver statsmän som har modet att ställa grupp mot grupp när resurserna inte är oändliga.

Han sade också att invandrare som begått brott eller ”fuskat sig till uppehållstillstånd” ska skickas tillbaka till ursprungslandet.

– De har ingen plats i Sverige.

Att Jeff Ahl lämnar Sverigedemokraterna är sannolikt en förlust som Jimmie Åkesson kan bära. Ahl valdes in efter förra valet men har varit ledig under långa perioder. Han har ingen ordinarie utskottsplats men är suppleant i tre, bland annat i EU-nämnden.

Men som sagt, hade mer än var tionde ledamot i ett annat riksdagsparti lämnat under mindre än en fyra år hade det blivit feta rubriker. Men det blir det inte när det gäller Sverigedemokraterna. Där förväntar man sig Vilda Västern.

Publisert:

LÄS VIDARE