Mejla

Lena Mellin

Reinfeldt visar ansvar – Juholt jobbar hårt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: FELIPE MORALES
Fredrik Reinfeldt behöver göra ganska lite ...

KOLUMNISTER

Fredrik Reinfeldt behöver inte göra så mycket. Det räcker med att han verkar ansvarsfull.

Håkan Juholt däremot måste jobba. Han måste hitta en ny fråga att attackera regeringen för.

I helgen sparkar den politiska hösten i gång på allvar efter sommaruppehållet. I morgon håller statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sitt sommartal, i år i Gustavsberg på Värmdö.

På söndag kontrar oppositionsledaren Håkan Juholt. Han håller till i parkleken hemma i Västertorp i södra Stockholm.

Scenen har radikalt förändrats sedan de möttes i riksdagens avslutande partiledardebatt i mitten av juni. Världsekonomin gungade visserligen redan då, men dagens stormvågor var ännu avlägsna.

Dessutom var det oppositionen som då hade initiativet. Man såg framför sig att en ohelig allians av S, MP, V och SD skulle fösa regeringen framför sig. Ända tills de röstade ner regeringens förslag till nya skattesänkningar för löntagarna strax före jul.

Men det var då. Nu ser det alltså helt annorlunda ut.

Den internationella skuldkrisen har, även om den påverkar Sverige negativt, spelat regeringen i händerna. Med hänvisning till den meddelade Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg tidigare i veckan att planerna på ett femte jobbskatteavdrag läggs på is.

En explosiv politisk fråga var därmed detroniserad. Och oppositionen förlorade sin enklaste, bästa och mest begripliga fråga att angripa regeringen för.

Plötsligt var rollerna omkastade. Regeringen hade åter initiativet. Oppositionen famlade.

Det innebär att Fredrik Reinfeldt nu behöver göra ganska lite. Det räcker med att han – och Borg – fortsätter att sköta ekonomin på ett sätt som svenska folket uppfattar som förtroendeingivande.

Därutöver räcker det att han ser ansvarsfull ut.

Håkan Juholt däremot har bråda dagar. Han måste hitta en ny fråga att kritisera regeringen för.

Men den ska inte bara vara ny. Den ska dessutom vara begriplig och politiskt laddad. Att hitta denna goda karamell är inte alldeles enkelt.

Till sist kan man konstatera att både Reinfeldt och Juholt tar det säkra före det osäkra i val av plats för sina sommartal.

I valkretsen Gustavsberg 4 ökade Moderaterna till 33,4 procent i riksdagsvalet, 3,4 procentenheter mer än i riket.

Medan Socialdemokraterna backade till 33,5 i Västertorp västra, vilket är 2,8 procentenheter högre än genomsnittet i landet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN