Mejla

Lena Mellin

Bara Österberg har någon chans

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingen av dem som de S-märkta ledarsidorna stöttar kommer att bli den nye S-ledaren.

Undantaget är ett.

Sven-Erik Österberg. Han har fortfarande en chans.

Det börjar bli bråttom. Sex veckor återstår till Socialdemokraternas extrakongress och valet av ny partiledare.

Med alla rimliga mått borde valberedningen lägga fram sitt förslag senast två veckor före kongressen.

Alltså har de bara en månad på sig. Men trots det syns inga tecken på genombrott i sökandet efter Mona Sahlins efterträdare.

Förra gången var tidsschemat inte alls lika pressat. Göran Persson avgick i september, Sahlins kandidatur var klar i mitten av januari och två månader senare valdes hon.

Nu har det gått nära tre månader sedan Sahlin avgick. Men fortfarande har valberedningen inte på allvar börjat diskutera namn.

Vilsenheten avspeglas i spretigheten på de socialdemokratiska ledarsidorna. Nio tidningars ledarredaktioner har tagit ställning för totalt åtta kandidater.

Jag törs lova att ingen av dem kommer att få som de vill. Möjligen med undantag för Folkbladet Östgöten som för fram riksdagsledamöterna Mikael Damberg och Sven-Erik Österberg. Den senare kan möjligen bli partiledare, i brist på konkurrens.

En S-ledare har två uppgifter. Han, eller hon, ska hålla ihop partiet och vinna val.

Socialdemokraterna letar alltså efter en valvinnare. Att förlora till alliansen en tredje gång 2014 vore en mardröm. Då misstänker de ängsligt att ökenvandringen kan bli mycket, mycket lång.

Med all respekt för Göran Persson och Jan Eliassons goda egenskaper så blir det inte någon av dem. Persson lär inte återkomma, Eliasson blir 71 år i höst.

Sommestad liksom Palm tillhör vänsterfalangen, Damberg räknas till partiets högergren. De skulle alltså ha svårigheter att ena partiet.

Pagrotsky är kul men har inte ens en utskottsplats i riksdagen. Och de som känner Nuder säger med emfas att hans nej är definitivt.

Just nu är det fördel Österberg. Men det behöver det inte vara nästa vecka.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM