Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Jag förstår varför ingen vill bli lärare

Det är fullt begripligt att ingen vill bli lärare, det är stökigt, dåligt betalt och har låg status.

En tjej som snart är färdigutbildad berättade på ”Rapport” att hennes kompisar tyckte att hon var tokig som satsade på yrket. Fem års utbildning, ingen uppskattning, press från medierna och krav att lösa alla tänkbara problem med

eleverna gör att platserna på lärarutbildningarna gapar tomma.

Fullt förståeligt med tanke på att ansvaret inte motsvarar en medellön på 25 800 kronor.
 

Ända sedan Göran Persson drev igenom en kommunalisering av skolan har lönerna störtdykt. Förr tjänade lärarna procentuellt lika mycket som en riksdagsman, i dag är de löjligt låga trots att man tvingas ta höga studielån.

Min mor har arbetat som lärare i hela sitt liv, och jag har hört om hur yrket har gått utför i merparten av mitt liv.

”De finns så många missförstånd, de tror att vi är lediga bara för att vi är hemma men det är ingen som ser när jag rättar skrivningar och förbereder lektioner vid köksbordet.”
 

Fast hon kan inte längre ta hem jobbet, numera ska alla vara på jobbet under kontorstid, inte ens lite frihet är längre tillåten.

Men i Finland är det helt annorlunda, där finns tio sökande på varje plats på lärarlinjen som anses vara bland den bästa i världen. Där är det lika svårt att komma in på speciallärarlinjen som läkarlinjen. Respekt från samhället och frihet att styra undervisningen anses vara skäl till yrkets popularitet.

Men i Sverige görs ingenting för att förbättra lärarnas situation, trots att alla vet hur viktiga de är för samhället.
 

Jag stöter fortfarande på mammas gamla elever som berättar hur mycket hon betytt för dem, att de inte hade utvecklats och studerat vidare om hon inte funnits.

Ändå gick jag om henne lönemässigt när jag var arton och jobbade skift på SJ utan någon som helt utbildning.

I fredags gjorde i alla fall min mor sitt sista pass efter 41 års tjänst, utsliten och trött. Det ska bli intressant att se vem som tar över hennes jobb, om nu någon över huvud taget är dum nog att göra det innan villkoren förbättras. För när det gäller läraryrket så krävs det faktiskt en revolution.

Följ ämnen i artikeln