Mejla

Oisin Cantwell

Nu går drevet

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Mobilen ringer oavbrutet hos Torbjörn Carlsson, presstalesman på polisen i Örebro.

Tre nya överfall på kvinnor och journalisterna trycker på för att skildra en stad lamslagen av skräck.

Det är en bild som dock inte har särskilt mycket med sanningen att göra.

En våldtäkt på en 64-årig kvinna och ytterligare två överfall på kvinnor inom loppet av 14 timmar.

En av de två serievåldtäktsmän som härjat i Örebro har slagit till igen och Torbjörn Carlsson, en storvuxen man med vänliga ögon, har osedvanligt mycket att göra.

Det är han som ska svara på reportrarnas frågor och han gör det tålmodigt och skickligt utan att egentligen avslöja något av intresse.

Carlsson har följande att berätta: Gärningsmannen är ljus-hyad, har normal kroppsbyggnad, är i 25-årsåldern och ganska kort. Tidigare har polisen sagt att han är cirka 175 centimeter lång, men han verkar vara kortare än så, 165–170.

Möjligen var det denne man som greps i går kväll. Det får framtiden utvisa.

Han och en man med mörkare utseende misstänks ligga bakom 14 överfall, varav fem fullbordade våldtäkter, de senaste åren. De tros inte samarbeta eller känna varandra.

Just denna dag intervjuas Carlsson av strängt taget varenda större redaktion som finns i Sverige. Morgontidningar, TT, kvällstidningar, tv:s Efterlyst.

Han sa nej till att stiga upp i ottan nästa morgon för att ta bilen till Stockholm och vara med i TV 4:s morgon-soffa, men ställde upp i ett långt inslag i Studio ett i Sveriges Radio som lanserades med samma vinkel som alla andra redaktioner fallit för, ”en stad i skräck”.

Problemet är att Örebros kvinnor i vart fall denna eftermiddag inte tycks vara det minsta livrädda. De strosar omkring i det fina höstvädret, tittar i affärer, fikar.

Vissa av dem jag pratar med rycker på axlarna. Andra säger att de ändrat beteende av alla överfall, de pratar gärna i telefon om de ska vandra ensamma genom natten.

– De som verkligen har anledning att vara rädda är föräldrar till unga män. Rent statistiskt är risken betydligt större att de blir misshandlade än att kvinnor blir våldtagna, säger Carlsson.

Örebro är landets åttonde största län och har en befolkning på 278 000 invånare. Risken att en kvinna ska råka ut för dessa serievåldtäktsmän är således närmast obefintlig.

Med detta menar jag inte att bagatellisera situationen. Polisen ser mycket allvarligt på den. Rikskrim är inkopplat och över 500 unga män har fått lämna dna i jakten på gärningsmannen.

Det finns inte heller någon anledning att rycka på axlarna åt till exempel våldtäkten av en ung kvinna 28 mars i norra Örebro. Hon hittades först fem timmar senare vid ett brofäste, svårt medtagen.

Men en journalistik som tycks blanda ihop Örebro i oktober 2010 med ett belägrat Sarajevo med krypskyttar i höghusen på andra sidan floden, är lite svår att ta på allvar.

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM