Mejla

Ehsan Fadakar

Nej, alla SD-väljare hatar inte mig

Inte rasister. Alla som röstade på Jimmie Åkessons SD är inte rasister.
Inte rasister. Alla som röstade på Jimmie Åkessons SD är inte rasister.

KOLUMNISTER

Ja, SD fick 12,9 procent av rösterna. Det är för jävligt, men så ser det ut.

Nu har vi fyra långa år framför oss. De kan bli bra år eller en enda lång mardröm.

Här är tre saker som vi alla ­borde tänka på.
 

1. Media. Bara för att SD fick 12,9 procent av rösterna förändrar det inte faktum att det är ett parti som grundades av nazister, står för en fascistisk ideologi, har företrädare som vill “stoppa media” i stort och ständigt av­slöjas hata och hota samhällets allra svagaste. De varken är, eller har varit, ett normalt parti. Och för att vara övertydlig: Nej, det är inte partiets väljare jag skriver om, det är politikerna. De organiserade rasisterna. De som utnyttjar folks oro på värsta tänkbara sätt. De har inte förändrats ett dugg av valresultatet.

Sen har även vi inom media ­anledning att vara självkritiska. Vi kan mycket bättre. Och skadeglädje över ännu en avslöjad ­Sverigedemokrat är inte rätt väg att gå de närmaste åren.

2. Politikerna. Ni måste helt enkelt bli bättre. Sluta utgå från att fina ord löser några som helst problem med den segregation Sverige drabbats av. Den ­mellan stad och landsbygd, fattiga och rika. Förort och innerstan. Mellan den som har fyra generation bakom sig i Sverige eller ­familjen som just anlänt till Migrationsverket efter en lång flykt från helvetet. Det är allvarliga ­utmaningar som behöver seriösa och engagerade politiker. Ni ­behöver våga göra jobbet på ­riktigt. Många är trötta på tomma budskap slipade av PR-proffs.

Det finns dessutom många som inte känner igen Sverige, som känner sig bortglömda eller inte hörda. ”Vi lovar inte allt till alla”, sa Fredrik Reinfeldt gång på gång under valrörelsen. ”Jag känner ingen utan jobb”, kastade han ur sig en annan gång. Här är resultatet.

Många har fått det bra under 2000-talet, alltför många har fått det för jävligt. Medelklassväljarna fortsätter att nobba SD i stor utsträckning - för att de får det de vill ha från de andra partierna.

Nu behöver Stefan Löfvens ­socialdemokrater och de sex andra partierna verkligen börja lyssna på alla andra. Det handlar inte om att anamma SD-retorik utan att leverera en politik som är bättre, smartare och mer tilltalande för väljarna än SD:s enkla lösningar. Att gå till val på att inte säga någonting har nu visat sig vara en mindre framgångsrik strategi. Ta fajten med SD. Eller skäms.
 

3. Du och jag. Jag förstår de som menar att en röst på SD är per definition en röst på deras ­rasistiska politik. Men nej, 12,9 procent av väljarna hatar inte mig för att jag är invandrare. Det är ­bara inte sant. Att hävda det är löjligt och kommer inte ta oss framåt. Vi var 87 procent som inte röstade på SD. Jag vill att vi blir 100 procent 2018. Det handlar inte om vi och ni, det handlar om vår ­gemensamma framtid. För oavsett om du gillar det eller inte så hör vi ihop.

En debatt med SD i olika frågor kommer inte att förändra deras politik, men det är så det fungerar i en demokrati. Olika parter ­debatterar och lägger fram ­sina förslag och väljarna röstar på den part som de tycker är bäst. SD-väljarna är som du och jag, men kanske på en ­annan bakgrund och plats i livet och med andra förutsättningar och utmaningar. Folk är ofta rationella.

Det finns logiska förklaringar till varför de röstar på SD. Har ni det i åtanke så är vi halvvägs

i mål.

Stort plus ...

... till Dario Idzakovic, chef på föreningen som stängde av elen i lokalen ­under SD:s valvaka i Malmö. Inte ens SD får ljuga när de vill hyra en lokal.

Stort minus ...

Reinfeldt.

... till SVT som först avbröt statsminister Fredrik Reinfeldts avskedstal för att meddela att Jimmie Åkesson är på väg till studion och slutade med att låta Maud Olofsson analysera Reinfeldts avgång medan han fort­farande talade. Fiasko.

Av: 

Ehsan Fadakar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ehsan Fadakar