Mejla

Patrik Lundberg

Och här är ett öppet brev till Jonas Hassen Khemiri

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Hassen Khemiri.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Jonas Hassen Khemiri.

KOLUMNISTER

Bästa Jonas Hassen Khemiri.

Jag skriver till dig med en enkel önskan. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter.

För vissa saker kopplar oss samman. Du är några år äldre, men jag snusar så jag skulle ­säga att vi är plus minus noll.

Vi är båda författare. Vi har ungefär samma frisyr. Vi är lika inför lagen.

Du har precis släppt en bok. Därför är du överallt. Men det är du annars också.

Kanske vet du inte. Att andra författare brukar prata om dig. Om hur du liksom överskuggar alla dina kollegor.

I en vecka lånar vi varandras kroppar. Bokmässan i Göteborg börjar i dag och vi kommer båda att vara där. Du lånar mitt skinn för att se hur den khemiriska uppenbarelsen skiljer sig från min.

Ditt käkparti kommer att rundas av. Du kommer att krympa två decimeter. Det gör dig till persona non grata på Tinder, men det är en annan historia.

Du kommer att se dig själv på avstånd. Hur du signerar ­böcker åt ett harem av brun­stiga bibliotekarier. Lika artig mot alla.

I mitt skinn halkar du runt i snigelspåren efter dem. Säljer ­inte en bok. Står vid signerings­bordet, med luggen ner i telefonen för att se upp­tagen ut av något annat än skam.

Sedan får du åka på författarturné. Möta de där bibliotekarierna igen.

De säger att du var bra, men att ”en gång hade vi Jonas här”. Han fyllde tydligen biblioteket. Charmade hela Värnamo, hela Piteå, hela Höganäs.

De säger att du inte ska våndas över den blygsamma ­publikskaran. Det är likadant för nästan alla författare för­utom Jonas. Han spelar i en egen liga.

Själv pratar du inför tio russin som sitter och halvsover. En av dem köper din bok av ren välvilja. Efteråt kränger du en ensampizza och spelar upp de där 150 kronorna du fick för ­boken på Jack Vegas.

Om du ens får åka på turné. Ibland får du ett mejl om att hösten visst redan var full­bokad. Med Jonas Hassen Khemiri som dragplåster.

Du är inte längre den perfekta författaren. Du är en lönnsmal kvällstidningspoet som går och köper Jonas Hassen Khemiris nya bok, ”Allt jag inte minns”, för att leta fel.

Du kommer ­inte att hitta några.

Bok­jäveln är ett mästerverk.

Du kan gå nu.

Publicerad: