Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Kulturella skillnader skapar konflikter - det bara är så

Poliser utanför Hauptbanhof i Köln.

Fram till för ungefär 1000 år sedan höll vi blot här uppe i Norden. Blandade kreatur och en och annan träl slogs ihjäl och hängdes upp i lämplig lund.

Bland Satere-Mawefolket i Amazonas initieras unga män till vuxenlivet genom att sticka handen i en handske fylld av särskilt aggressiva myror.

Det finns åtminstone två helgedomar i Indien där spädbarn kastas från 15 ­meters höjd ned i ett ­brandsegel. Det sägs bringa lycka till familjen.

Minst 125 miljoner av ­världens kvinnor är könsstympade.

Långt in på 1800-talet var änkebränning vanlig i Indien. När en man dog brändes änkan levande på hans likbål.

Barn som förlorar sina mjölktänder i Botswana, Grekland, Haiti och flera ­andra länder, kastar gärna upp tänderna på ett tak.

Fram till 1994 var det ­olagligt att sälja kräftor i Sverige tidigare än klockan 17 den första onsdagen i augusti.

Det du just läst är ett slumpmässigt urval av mer eller mindre ­märkliga kulturella egenheter runt om i världen. Poängen är att det som är normalt eller åtmin­stone acceptabelt på vissa platser under vissa tids­åldrar, är bisarrt eller till och med åtalbart på andra platser och under andra tidsåldrar.

Världen är en mångfacetterad plats. Beteenden och värderingar varierar. Ibland hamnar de i konflikt. Det är inte så svårt att ­begripa.

Av det skälet är det särskilt nedslående att läsa och höra dem, som insisterar på att överfallen i Köln och på andra platser under nyårsnatten, inte har ett dugg att göra med kulturella skillnader. Antingen menar de att det inte finns kulturella skillnader som skapar ­konflikter.

Det är uppenbart fel.

Eller så menar de att det inte finns någon väsentlig skillnad mellan kvinno­synen på många håll i Mellanöstern och Nordafrika och bland majoriteten i Västeuropa. Det är som att säga att det inte spelar ­någon roll om barnen kommer hem från zooaffären med en hamster eller en ­blåval. Båda är däggdjur.

Visst är kön en viktig ­förklaringsfaktor till nyårets massövergrepp. Vi hör ­sällan talas om hotfulla kvinnogäng som tafsar på utsatta män. Med ­möjligt undantag för Wiener Sängerknaben innebär unga män i stora grupper nästan alltid problem. Men de som för den skull ­påstår att vi lever i en värld utan ­kulturella konflikter, gör sig medvetet enfaldiga.