Mejla

Peter Kadhammar

Avhoppet är korrekt - men känns futtigt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

I världens mäktigaste land anklagar presidentkandidaten sin motståndare för att vara ”djävulen”.

Och i Sverige åker en ung minister över Öresundsbron för att gå på konsert i Köpenhamn.

EU som grundades för att binda samman Europas demokratier, gynna handel och förhindra krig har blivit beroende av en allt mer despotisk härskare i Turkiet som hittills fängslat, avskedat och avstängt 67 000 verkliga och inbillade meningsmotståndare.

Och den unga ministern dricker två glas vin innan konserten börjar.
 

I Syrien fortsätter bomberna att falla över stridande och civila, över front- avsnitt och sjukhus, över barn och gamla. Ingen vet hur man ska få slut på kriget som krävt 280 000 liv och drivit halva befolkningen på flykt.

Och den unga ministern lyssnar på Noel Gallagher’s High Flying Birds i danska radions konserthus. Gruppen börjar med låten ”Shoot a hole into the sun” och slutar med ”Don’t look back in anger”.

I Europa fortsätter osäkerheten efter Storbritanniens kommande utträde ur EU. Vad innebär det för freden, handeln, välståndet, flyktingmottagandet - vad betyder det för våra liv? Faller EU sönder?

Och den unga ministern sätter sig i bilen för att köra tillbaka till Sverige.

Omvärlden försöker tolka Rysslands senaste utfall mot Ukraina. En förberedelse för att erövra ytterligare territorium?

Och den unga ministern vinkas in till en nykterhetskontroll på den svenska sidan bron.

Myndigheterna uppger att närmare 70 bilar satts i brand i Malmö sedan första juli, den vanliga sommar­epidemin: många har gissningar om varför den utbryter men ingen har svar.

Och poliskontrollen visar att gymnasieminister Aida Hadzialic har 0,2 promille alkohol i blodet vilket innebär ett lagbrott på den svenska sidan men inte på den danska. Hon är rattfull i Sverige men inte i Danmark.

Hon bestämmer sig för att avgå och sammankallar en presskonferens.

Från Sibirien rapporteras att den globala uppvärmningen orsakar utbrott av dödlig mjältbrand. Sovande bakterier kommer fram när tundran tinar.

Presskonferensen blir en demonstration i hur det öppna, anständiga samhället ska fungera. Lagen är lika för alla. Du kan inte vara minister om du kört bil med 0,2 promille alkohol i blodet. Börjar man fuska med detaljerna, se mellan fingrarna och förringa brottslighet blir snart hela samhället korrumperat.

Ja. Så är det.

Och ändå känns det så futtigt.

Publicerad: