Det är nästan så man saknar pittmejlen

Det finns mängder med bedragare på internet. Men det finns också en hel kultur på nätet, sajter och fora, där människor själva driver med skojarna.

I förrgår visade det sig att jag hade vunnit en förmögenhet.

Det stod så i mejlet.

Jag behövde bara skicka in namn, adress, ålder, uppgifter om yrke, kön, telefonnummer och en kopia av id-handlingar så skulle jag få pengarna.

Ren tur, alltså.

Så här stod det:

”ATTN: Mottagaren / e-postkonto ägare. Ditt användarnamn E-POST vann € 850,000.00 i Charity International FOUNDATION upplyft AWARD PROGRAM. DIN detalj Ref nr: CFP.902-VOL.072 / CH7 / XXV.902 / Tur No: 9/11/24 / 40.TCK: 80.XV-459.COUPON: EU65-ESP.”

Glad i hågen gjorde jag goggel på avsändaren. Det visade sig vara en 61-årig småskolelärarinna i Port Arthur i Texas. Mejladressen var kopplad till den synbarligen trevliga skola hon jobbar på. Hon har förmodligen ingen aning om hur hon utnyttjas.

Den som skickat mejlet ville heller inte att jag skulle svara lärarinnan. Man skulle kommunicera med en snubbe i Spanien i stället. Det fanns ett kontorsnummer också, men det gick till en mobiltelefon.

Ja, ni hajar. Ännu ett i raden av de miljontals rätt taskiga och maskinöversatta bluffmejl som skickas ut över jorden varje dag. Hur ofta får de napp? Rimligen tillräckligt ofta för att de ska orka hålla på.

För tio eller femton år sedan fick man ett tiotal mejl om dagen med erbjudanden om pittförlängning och/eller ståpittmedicin. De skickades ut dygnet runt från ett högkvarter i Florida. Det är nästan så att man saknar dem. Nästan.

Numera får man regelbundet mejl från idioter i Nigeria, landet har en lång tradition av denna typ av affärsverksamhet, och andra länder. Det är folk som bara behöver en liten anings hjälp för att kunna få loss enorma belopp. Och de vill gärna dela med sig, om man skickar en mindre summa till dem eller något "säkerhetsbolag” eller liknande.

Eller så är det någon man råkar känna perifert som är på resa och blivit av med plånboken och ber en skicka en mindre summa så de kan klara sig hem.

Det är förstås tragiskt om folk går på de här bedrägerierna.

Men – och det är roligare – det finns en hel kultur på nätet, sajter och fora, som uppmuntrar och delar erfarenheter av att driva med skojarna. Man håller dem varma, ger dem inga uppgifter de kan använda, och driver med dem på olika sätt som man kan skryta med för andra som har samma hobby.

Några av de riktigt skickliga bluffmetarna (scam baiters) lyckas faktiskt få gärningsmännen att ta förnedrande foton av sig själva och i några fall till och med lura av dem pengar.

Det enkla rådet till den som inte är en avancerad dataungdom är att radera mejlen. Inte svara. Inte öppna filer som kan innehålla virus.

Vi som tror att vi är odödliga kanske inleder en elak konversation med skojarna …

Joe Biden

Joe Biden, vice president i USA, besökte Sverige i går. Stockholmarna fick mycket besvär på grund av alla avstängningar av gator, buss-linjer och cykelvägar. Det skulle bli oerhört mycket billigare och mer bekvämt för alla parter om den sortens möten hölls i närheten av Arlanda.

Jo, bidén

Jo, bidén har tappat kraftigt i popularitet sedan 70-talet då flottare badrum ofta skröt med denna hygienmöbel. De var ofta rosa, bruna eller gröna. Bidén ansågs en gång i tiden särskilt praktisk på franska bordeller, eftersom de prostituerade kunde tvätta underliven snabbt och enkelt mellan kunderna.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM