Ockerpriser på vatten på Arlanda

Foto: Purestock
KOLUMNISTER

Det är väl bekant att alla som bedriver affärer vill ha ut så mycket som möjligt av sin verksamhet. Fördelar ska framhävas och utnyttjas, nackdelar ska i görligaste mån sopas under mattan.

Men frågan är om några företag drar större nytta av sina kunder än dem som säljer mat och dryck på Arlanda flygplats.

En halv liter mineralvatten eller läsk kostar där 33 kronor, tre gånger så mycket som i en vanlig livsmedelsaffär. Märk väl, i det här fallet talar vi inte om vatten inköpt i en restaurang som måste betala hyra för ytan med bord och stolar. Utan om ett ställe där man går in, köper det man ska ha och sedan sätter sig någon annan stans och äter det inhandlade.

En wrap med kyckling går på 89 kronor, det vill säga lika mycket som en helt okey lunch i Stockholms innerstad. Det är mer än det dubbla man får betala för en liknande smörgås i Convinis matskåp, en inrättning som ersatt lunchmatsalen på många arbetsplatser.

En kycklingsandwich på Arlanda går på 79 kronor, också det mer än det dubbla mot vad det kostar i en vanlig butik. Keso med hasselnötter går på 37 kronor mot 16:95 i vanliga fall och Risifrutti 38 kronor mot i normalfallet knappt en tia. Drickyoghurten Yoggi kostar dock bara dubbelt så mycket i en affär på flygplatsen jämfört med i stan.

Jag vet, det här är ett i-landsproblem. Den som har råd att flyga utomlands har också råd att äta på Arlanda.

Så är det, såklart. Men det som retar mig är att affärsidkarna på Arlandas pirer inte ens försöker dölja att de utnyttjar situationen. Passagerarna går genom säkerhetskontrollen utan en smula med sig för att de tror att de inte får det. Och det gör att handlarna kan prångla ut trist mat till ockerpriser.

Men nu är det faktiskt så att man får ta med sig mat in på Arlanda, liksom till andra flygplatser. Både för att ta med sig som present till någon på resmålet och för att äta upp i vänthallen.
Förutsättningen är dock att maten inte räknas som vätska.

Transportstyrelsen höjer på sin hemsida ett varnande finger för ”blandning av fasta och flytande ingredienser exempelvis kött och potatis med sås, Janssons frestelse, inlagda gurkor. Detta gäller även om maten är fryst.” Se upp med såsen alltså.

Det man som passagerare skulle önska sig var en typ av bufférestauranger för hämtmat med kalla och varma rätter. Det skulle göra det möjligt att äta något ombord som är betydligt godare än både flygbolagens och flygplatsbutikernas utbud.

En pizzabit i flygstolen stilar den värsta hungern. Men gott är det inte.

Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Viktigt nationaldagstal
  Moderatledaren håller sitt sommartal redan på nationaldagen, kanske för att ha det överstökat. Med tanke på den kris som M nu befinner sig i är det ett viktigt tal där Kinberg Batra måste sätta ner foten och få slut på ryktena om att hon sitter löst. Om det lyckas återstår att se.

 • Tillbaka i debatten
  Sedan en tid tillbaka har förre amerikanske presidenten lämnat den inkubationstid för att yttra sig offentligt som han gick in i efter presidentskiftet i USA i januari. På tisdag håller han tal på handelskammaren i Montreal, Kanada. Efterträdaren gillar som bekant inte frihandel.

 • Oceanerna ska räddas
  Bistånds- och klimatminister Isabella Lövin (MP) är tillsammans med kolleger från öriket Fiji initiativtagare till en FN-konferens om haven i tre dagar i New York. Avsikten är att understryka hur viktiga oceanerna är för klimatet. Victoria är också på plats.

 • Nyval på öarna
  Premiärminister May utlyste överraskande nyval i Storbritannien för en månad sedan. Opinionssiffrorna var finfina och hon ville säkra de konservativas makt till 2022. Men den breda marginalen har krympt och även om Labour inte vinner blir det inte den promenadseger tories siktade på.

 • Nytt Almedalen?
  Förut har Almedalen ansetts vara höjden av folklighet men sedan Löfven övergett evenemanget och en uppstickare utmanar om närheten till folket har det ändrats. På söndag öppnar politikerveckan i Järfälla med tal av FI:s Victoria Kawesa, Löfven avslutar. Arrangör: The global village.

Veckans citat

”Jag kommer att tillkännage mitt beslut om Parisavtalet inom de närmaste dagarna. MAKE AMERICA GREAT AGAIN”.
Donald Trump, presidenten som talar i nattmössan

ARTIKELN HANDLAR OM