Åkesson lägger sig platt för Kinberg Batra

Av: Lena Mellin

Publicerad:

SD-ledaren Jimmie Åkesson lägger sig platt för Anna Kinberg Batra.

Bara hon gör ungefär som han vill ska Sverigedemokraterna se till att hon blir statsminister.

Jimmie Åkesson (SD)
Foto: TT
Jimmie Åkesson (SD)

I sitt tal på Sverigedemokraternas valupptakt i Norrköping, i samma lokaler som han för tolv år sedan valdes till SD:s partiledare, erkände Jimmie Åkesson att han flörtar med Anna Kinberg Batra (M).

Och det måste man ge honom rätt i. Enligt Jimmie Åkesson behöver han varken samtala eller förhandla med henne för att hjälpa henne att bli statsminister. Megaflirt.

Det enda hon behöver åstadkomma är att göra ungefär som han vill på vissa områden.

– Det viktiga är inte en position i regeringen eller att man förhandlar utan vad som kommer ut i andra änden, sade Jimmie Åkesson.

”Vad som kommer ut i andra änden” betyder det som görs praktiskt. Åkesson är, framkom det, redan ganska nöjd med Moderaternas migrations- och kriminalpolitik.

Däremot måste de skärpa sig på andra områden. Sverigedemokraterna kräver mer pengar åt de fattigaste pensionärerna (vilket M sagt sig vilja genomföra) och bättre villkor för de anställda i offentlig sektor.

– Vi blir garanten för att Moderaterna inte går för långt åt höger, sade Åkesson.

SD-ledaren har dragit slutsatsen att Anna Kinberg Batra och Moderaterna är beredda att regera med stöd av SD. Alltså inte i koalition, utan som ett stödparti i riksdagen. Kinberg Batra uteslöt heller inte det när jag intervjuade henne för en tid sedan.

Den slutsatsen har i sin tur lett till den mest mystiska skiss för politiskt inflytande man sett på länge. Åkesson sade i talet att han inte vill stå ensam i ett hörn och skrika. Han vill påverka ”det som kommer ut i andra änden”.

Men eftersom Kinberg Batra gjort klart att hon inte tänker släppa in SD i regeringen har han hittat på en annan metod. Nämligen att den som lägger sig nära SD:s politik på för dem viktiga områden tänker han utan förhandlingar stödja som statsminister.

Den som bockar av det som står överst på SD:s önskelistor kan alltså räkna med Jimmie Åkessons stöd utan motprestationer i form av statsrådsposter eller budgetförhandlingar. Det skulle i alla andra partier betraktas som att lägga sig platt på marken.

Men det tycker inte Jimmie Åkesson. Han tycker att det är ett bra sätt att få inflytande. Han sitter inte i knät på någon, säger han.

Stämmer det? Nej, inte riktigt. Sverigedemokraterna kommer fortsätta sin ökenvandring om Stefan Löfven sitter kvar som statsminister. Det kommer de också att göra med varje regering där Centern och Liberalerna ingår.

Alltså sitter han i knät på Moderaterna och Anna Kinberg Batra. Det är Sverigedemokraternas enda chans till inflytande. Därför kräver Jimmie Åkesson så litet tillbaka för att hjälpa henne bli statsminister.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publicerad: