Mejla

Lena Mellin

Ett gott råd: Köp inte 3D-klitorisar för skattefria ersättningen

Att inte ha full koll på kvittona ger garanterat problem

Publicerad:
Uppdaterad:
Malin Björk, Vänsterpartiet.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Malin Björk, Vänsterpartiet.

Varje politiker bör sätta upp en lapp på väggen. Där ska det stå ”Köp inte plast-klitorisar och annat som jag inte kan förklara för traktamentet eller andra skattefria ersättningar”.

Det slutar nämligen bara på ett sätt. Illa.

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) ryckte genast ut till Malin Björks (V) försvar. Han förstår inte alls SVT:s avslöjande om partiets toppkandidat i EU-valet Malin Björk, skriver han på Twitter.

Så kan det vara. Men Malin Björk verkar däremot ha förstått eftersom hon redan bestämt sig för att betala tillbaka delar av det miljontraktamente som hon plockat ut för sin närvaro i parlamentet sedan 2014.

 

Björk bor sedan många år i Bryssel men har under de fem år hon suttit i EU-parlamentet kvitterat ut dagtraktamente vid 357 tillfällen vilket sammanlagt gett henne över en miljon kronor i skattefri ersättning. Dagtraktamentet betalas ut när man antecknar sig som närvarande i parlamentet.

För pengarna har Björk, enligt egen uppgift, bland annat bekostat hotell och resor i Sverige, inte till sitt uppehälle i Bryssel och Strasbourg, de två städer där EU-parlamentet sammanträder.

Men kvitton saknas enligt Björk som alltså redan bestämt sig för att betala tillbaka en okänd del av pengarna. Trots att hon uppger att hon har en uppgörelse med parlamentets administration om att hon kunde använda pengarna på det här sättet.

 

Om uppgörelsen finns, varför ska hon i så fall betala tillbaka pengar? Det är inte bara motsägelsefullt, det är obegripligt.

Andra ledamöter har enligt SVT använt det så kallade kontorsbidraget på 40 000 kronor skattefritt i månaden till bland annat hotell i Sverige. Men Björks medarbetare hävdar att det inte är avsett för resor och logi.

I stället har Malin Björks kontorsbidrag gått till ett kontor i Stockholm, kontorsmaterial, ”hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”, uppger hon för SVT i en enkät.

 

Malin Björk är inte den första politiker som hamnar i svårigheter för att hen använt skattebetalarnas pengar på ett sätt som kan ifrågasättas. Till följd av Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” har fem ledamöter lämnat riksdagen och ett antal rättsliga förundersökningar pågår.

SVT:s avslöjande kommer synnerligen olägligt för Malin Björk och Vänsterpartiet. Det är bara tolv dagar kvar till EU-valet som avgör om hon får sitta kvar i parlamentet eller inte. Siffrorna talar än så länge till hennes fördel. Men det kan snabbt ändras, politiken kan vara brutal.

 

Nyinvalda ledamöter, i vilken politisk församling det än handlar om, brukar få en grundkurs i hur man jobbar politiskt. Ett av de råd som de borde få är att sätta upp en lapp vid skrivbordet där det står ”Köp inte plast-klitorisar och annat som jag inte kan förklara för traktamentet eller andra skattefria ersättningar”.

Det leder nämligen alltid till problem. Även om det gjorts inom reglementets råmärken är det inte säkert att allmänheten, väljarna, tycker att det är försvarbart.

3D-klitorisar i plast hamnar omedelbart i den kategorin. På vilket sätt har de gangnat Malin Björks politiska gärning, undrar man. Frågan är ännu obesvarad.

Vänsterpartiet kommer av allt att döma ställa upp bakom Malin Björk. Men gör väljarna det? Det vet vi snart.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE