Inte ens en rasist hatar sina vänner

KOLUMNISTER

En gång i ett krig var jag tvungen att vänta vid en vägspärr tillsammans med en fransk FN-soldat. Han blev allt mer rasistisk ju längre tiden gick, skällde på alla svartskallar som tog alla jobb, de borde minsann kastas ut från Frankrike. Plötsligt stannade en militärjeep och en högrest FN-soldat med ebenholtssvart skinn hoppade ut.

Oroligt sneglade jag på rasistsoldaten och undrade om han skulle börja slåss eller om han skulle tiga. Förbryllande nog sprang han i stället fram till den färgade soldaten och slöt honom glatt i sina armar.

"Var inte du rasist?" frågade jag förvånat när han återvände.

"Jo, det är klart, jag hatar alla invandrare. Men inte Pierre för han är min vän."

Människor är ungefär likadana, oavsett var de råkar bo eller vad de sysslar med: man håller ihop med sina polare och skapar sig en sanning om omvärlden. Det är lätt att inbilla sig saker om "de andra" i grannbyn, särskilt om de talar och ser annorlunda ut. Är det något vi kan lära av Muhammedkarikatyrsdebatten är det detta. För det visade ju sig till slut att det fanns gott om vettiga människor som tyckte precis som vi fast de inte bodde i väst.

Och inget ont som inte har något gott med sig. Aldrig har man kunnat lära sig så mycket om profeten Muhammed i medierna, förhoppningsvis har debatten också spridit kunskap om vår värld i de muslimska länderna. Kommunikation måste gå åt båda hållen.

Undersökningar visar nämligen att merparten av invånarna i muslimska länder vill leva i demokrati. (Surprise!) De är oerhört frustrerade över sina korrumperade regeringar och vill nå västerländsk standard, men tycker det är förnedrande att vi kör ner vår livsstil i halsen på dem. Tänka sig, de vill ha det bra och vill bli behandlade med respekt. De beter sig ju nästan som".vanliga människor.

Det är märkligt, alla vet att invånarna i Arlöv är olika, de röstar inte på samma parti och har inte samma åsikter. Ändå dras världens 1,2 miljoner muslimer över samma kam som om de vore en enda person. Men att tro att fundamentalisterna är symboler för alla muslimer är som att göra nynazister till talesmän för svenska folket, inte så listigt.

Så hör upp nu alla rasister som mailat och gnällt, här är veckans hemläxa: umgås med en muslim i minst fem timmar, först när ni gjort detta vet ni vad ni talar om och först då ska jag lyssna på er igen.

Och vem vet, ni kanske trivs ihop, det vore inte första gången. För inte ens en rasist kan hata en polare, trots att han råkar ha "fel" ursprung.

Och det gör mig på gott humör.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM