Lena Mellin

Inget talar för chockhöjningar

KOLUMNISTER

Just nu är det inte mycket som talar för att räntorna kommer att gå upp.

Tvärtom.

Varningsropen skallar. Låntagarna invaggas i falsk säkerhet av de låga räntorna. När som helst kan de gå upp igen. Då kan hushållen ha lånat mer än de mäktar med.

Det är korrekt. Men just nu talar allt för att räntorna kommer att fortsätta ner. Inte gå upp.

lSveriges ekonomi sniglar sig fram. Enligt ny statistik ökade Sveriges bnp under årets första kvartal bara med blygsamma 1,4 procent.

lArbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Enligt Ams gick 7,3 procent av den arbetsföra befolkningen utan jobb i april. Det är 0,6 procentenheter eller 26000 personer mer än samma månad förra året.

lRiksbanken har inte sänkt räntan sedan i april förra året. Men nu mumlar bankledningen på ett sätt som antyder att en sänkning kommer snart.

Det kommer att glädja dem som anser att Riksbankens nuvarande styrränta, 2 procent, är så hög att den fungerar som ett strypkoppel på ekonomin. En sänkning skulle, enligt dem, ge ekonomin en välbehövlig vitamininjektion.

Om Riksbanken sänker sin ränta påverkas nivån på de kortfristiga lånen, exempelvis rörliga bolån, direkt. De går ner.

5-årsräntan ner

Lån med längre löptid, till exempel 5-åriga bolån, påverkas av bedömningar hur priserna ska utvecklas. Här har bankernas experter redan slagit fast att de kommer att öka i mycket maklig takt. Alltså har exempelvis Nordeas 5-årsränta minskat med en hel procentenhet under det senaste året.

Sjunkande trend

Det här var ingen plädering för att man ska låna mer än man klarar av. Bara ett stillsamt påpekande att räntorna på kort sikt inte ser ut att gå upp. Utan ner.

Lena Mellin

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Lena Mellin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin