I Änkornas by står slaget om brösten

KOLUMNISTER

Det är högt tryck i Bya-stugan i Jutis i Norrbottens län.

Det en kamp på liv och död.

Det är ett krig.

Det är ett krig mot cancern.

Kvinnorna i byn har just släppt sin kalender. En Rosa bandet-kalender där Jutis ”kalenderflickor” döljer sig så gott de kan bakom brödspadar, skidor, skotrar, älghorn, gitarrer och motorcyklar.

Ålder: 25–74 år.

Motto: ”Vi vill visa att vi duger som vi är.”

De här kvinnorna vet vad cancer är.

Jutis kallas ”Änkornas by”. På 1950-talet dog plötsligt männen i olika former av cancer. Ingen förstod varför, men hormoslyret fick skulden. Ett numera förbjudet

bekämpningsmedel som skogsbolagen använde för att ta död på löv och sly i skogen.

Kvinnorna blev kvar med barnen. Och det vände upp och ned på världsordningen. De lärde sig att ta ”saken i egna händer” och att ”säga ifrån”. ”Vi har skrämt slag på en och annan kommuntjänsteman.”

Nu är det dags igen.

Den här gången är kvinnorna i Jutis på jakt efter Kent Ögren, landstingsråd och ordförande i Landstingsstyrelsen i Norrbottens län.

Mötet i Bya-stugan handlar om en mammografibuss. En buss som har stått uppställd i Arjeplog, bara fyra mil bort. Men som någon eller några politiker har bestämt ska stå i Arvidsjaur.

Nästan elva mil bort.

I den här oändliga delen av Sverige har milen en betydelse. Alla kan inte ta ledigt. Alla har inte körkort. Alla har inte bil. Att ta buss fram och tillbaka tar en dag. En kvinna ropar: ”Det finns inga bänkar vid hållplatserna. Hur ska de gamla orka fara?”

Nu kliver kampledaren Lise-Lotte Modig ut på golvet. Hon är klädd i ett par silverskimrande sälbyxor och viftar med en bunt papper. Hon berättar om den lyckade demonstrationen med plakaten: ”Två bröst är en röst”. Och hon berättar om jakten på den ansvarige.

Vem har fattat beslutet att slopa mammografibussen?

På vilka grunder då?

Så slänger hon ett rosa band över lokalen. Ett sidenband som singlar i luften och landar på våra kakfat, över kärleksmums och tosca-drömmar. ”Skriv på”, ropar hon. ”Jag ska nog hitta ett sätt att överraska Kent Ögren.”

Vill du stödja ”kalenderflickorna” i Jutis?

Gå in på:

www.jutis.se

Allt står där.

Och där hittar du också bilderna på de tolv skön-heterna.

ARTIKELN HANDLAR OM