Domen gör mig helt vansinnig

KOLUMNISTER

Tänkte skriva en liten käck årskrönika, ni vet en sån där lista på årets konstigaste, sämsta, roligaste, stördaste.

En liten radda meningar över att jag önskar att vi slipper se ett endaste till hemmafruprogram under 2011, hur jag tråkas så sjukt brutalt av ”Bonde söker fru”, hur jag sörjer Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, att jag hoppas, hoppas, hoppas att Julian Assange inte är ett våldtäktssvin, hur mycket jag älskar Oskar Linnros ”Genom Eld”, att ”Hämnden” var årets bästa film, osv, osv. En gnutta lättsmält nöje så här mitt i massförberedelserna av tournedosen, hummergratineringen och champagnekylningen.

Men så kom nyheten om kvinnan som blev dömd av hovrätten till 6 månaders fängelse för grov misshandel i vägen. Den till livet hotade kvinnan som den 12 juni i år på en ö någonstans i Stockholm fick nog och stack en kniv i bröstet på sin fulla, våldsamma man efter att han hade slagit och hotat henne och sagt saker som: ”Du ska ingenstans din jävla idiot” och ”Jag ska krossa dig”.

Mannen förnekar givetvis både slagen och skriken, men när fallet var uppe i tingsrätten i somras konstaterades det att kvinnan hade både rodnader och blödningar på kroppen efter händelsen. Hon friades helt. Självförsvar hette det i domen.

Nu har alltså hovrätten gjort en annan bedömning. Eftersom mannen inte var i färd med att slå ihjäl henne så hade kvinnan inte rätt att använda en kniv som försvar. Visserligen träffades mannen inte särskilt hårt, och han utsattes inte för något konkret hot skriver rätten, men eftersom kvinnan använde kniv och denna träffade honom på bröstbenet så innebar knivsticket ändå att mannen utsattes för livsfara. In med kvinnan i finkan. Sex månader bakom lås och bom.

Vi ska också lägga till att kvinnan, när hon märkte att mannen blödde, hjälpte till att stoppa blodflödet och kontaktade ambulans som flög honom i helikopter till sjukhus.

Den här domen gör mig helt vansinnig i dag. Helt galen faktiskt. För nu är det plötsligt inte okej att idka självförsvar längre. Nu måste man först göra en rationell bedömning av exakt HUR hotad man som kvinna de facto är av sin fulla man. Man kan liksom inte ta för givet att han kommer att freaka ur totalt och slå ihjäl en, fastän det verkar så, fastän 16 kvinnor blev dödade av sina män förra året, fastän våld mot kvinnor fortfarande år 2010 är ett gigantiskt problem, hur gärna vi än vill tro att det inte är så.

Nej, nej, nej, man måste hädanefter sansa sig i sin rädsla, sansa sig i sin panik, sansa sig i sin självbevarelsedrift, sansa sig i sitt hjälplösa fysiska underläge och mellan slagen, hoten och förnedringarna sakligt utvärdera graden av sin egen utsatthet och därefter bestämma om en kniv eller inte är nödvändigt för att undanröja hotet.

Tack för den domen hovrätten. INTE!

ARTIKELN HANDLAR OM