Mejla

Johan Hakelius

Vi vet ju alla att det rätta svaret är fel

KOLUMNISTER

Kan man, bara genom att titta på en person, avgöra om det rör sig om en lurendrejare?

Naturligtvis inte.

Där har ni det rätta svaret. Det enda svar som inte kräver ett för-svar, om ni förstår vad jag menar. Säger du att var och en ska ges en chans, att insidan inte syns på utsidan, att det är fruktansvärt fördomsfullt att inbilla sig något annat, så är du hemma. Då har du intagit de moraliska höjderna och kan obehindrat skjuta prick mot de slippriga träskmarker där folk med förutfattade meningar klafsar omkring.

Det är med andra ord en enkel fråga att besvara. Fast vi vet ju alla att det rätta svaret är fel.

Det här är ett av den moderna människans problem. Vi har fått principer. Vi har fått idéer och ideal och till dessa nickar alla allvarligt bifall. På goda grunder. För även om en del av tankegodset mest är bisarrt, är det på det stora hela rätt fina principer, idéer och ideal.

Den enda nackdelen är att de just är principer, idéer och ideal: abstrakta figurer i en värld som envisas med att fortsätta att vara konkret.

Själva är vi också konkreta. Vi tultar genom tillvaron, år efter år. Ett och annat får vi uppleva, det blir erfarenheter och av erfarenheterna drar vi slutsatser. Är vi riktigt unga är allt intressant och öppet. Ju äldre vi blir, desto mer känner vi igen. Fler och fler situationer blir förutsägbara. Fler och fler personer blir förutsägbara. Vi börjar känna igen vissa typer.

Lurendrejare, till exempel.

Ibland drar vi förstås fel slutsatser av våra erfarenheter. Men antagligen inte oftare än vi drar fel slutsatser av de principer, idéer och ideal vi håller oss med. Mer anmärkningsvärt är hur ofta våra ”förutfattade meningar” – våra år av erfarenhet – stämmer.

Som när vi känner igen en lurendrejare.

Problemet är att principer lämpar sig bättre för tjusiga resonemang. För det mesta löser vi det problemet. Vi hittar en högpannad princip att klä ut våra lågpannade erfarenheter med. Men ibland skär det sig. Då blir det jobbigt. Då blir det lockande att strunta i de erfarenheter vi har och hålla fast vid principerna. För de ger rätt svar, även när svaret alldeles uppenbart är fel. Då kan vi till exempel låtsas att vi inte känner igen en lurendrejare. Även om han står framför oss.

Och i måndags öppnade Saab sin bilsalong i Nacka Strand.

Av: 

Johan Hakelius

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius