Oisín Cantwell

Vem är hjärnan bakom kyrkokuppen?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åklagare kallade i dag till presskonferens med anledning av åtalet mot en ung man som påstås ha begått kyrkokuppen i Strängnäs.

De hade dock inte särskilt mycket att berätta, då den egendomliga stölden i allt väsentligt ännu är ouppklarad.


Visst, att sommarens stora kriminalföljetong leder till rättegång är naturligtvis ett fall framåt. En åtalad tjuv är en åtalad tjuv och en inte oväsentlig bit i det större pussel som polisens avdelning för kulturhistoriska brott försöker lägga.

Och naturligtvis var det helt i sin ordning att kalla till sig pressen: Kung Karl den IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier är kulturhistoriskt unika och en stöld av dem är av stort och viktigt allmänintresse.

Problemet är att åklagarna Reena Devgun och Isabelle Bjursten inte vet särskilt mycket. Den misstänkte 23-åringen nekar till brott och om han nu är skyldig så har han trots månader i häkte inte krackelerat och börjat prata.

De gjorde dock sitt bästa och det tämligen lilla antalet journalister som tagit sig till polishuset på Kungsholmen i Stockholm, redaktionerna är numera nedbantade och stora resurser går åt till att försöka hänga med i alla turer i regeringsbildningen, lyssnade, antecknade och ställde frågor.

Bevisningen mot 23-åringen, en småtjuv med mindre allvarlig brottslighet i belastningsregistret, förefaller vara god.

Åklagarnas främsta kort är stänk av mannens blod, som återfanns i den monter varifrån kungens och drottningens kronor stals.

I förhör har mannen försökt förklara denna besvärliga omständighet med att han befann sig utanför kyrkan för att låna ut cyklar till två brottslingar och blev nyfiken då han hörde glas krasa. Han gick in, upptäckte den trasiga montern, försökte stjäla några kvarlämnade regaler och råkade förargligt nog skära sig.

Nu har inte en åtalad person förklaringsbörda, men något säger mig att det vore klokt att försöka komma på en bättre förklaring till huvudförhandlingen.

Begravningsregalierna, värderade till 65 miljoner kronor, är fortfarande försvunna. Någon har rimligen beställt dem. Det här är inte föremål som går att sälja på auktion eller på blocket.

Vem är hjärnan bakom kuppen?

Vi vet att Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Vi vet att han var gift med drottning Kristina den äldre.

Vi vet också att en person är åtalad. Men vi vet inte särskild mycket mer om detta märkliga brott.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN