Mejla

Lena Mellin

Regeringen hattifnattar om Öresundsbron

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Regeringen leder för närvarande inte landet.

De hattifnattar.

Turerna kring regeringens önskan att själv få stänga av Öresundsbron och vägnätet har nu fått surrealistiska dimensioner.

Först sade regeringen att det var oerhört viktigt att de fick den befogenheten i stället för att som vanligt låta polisen sköta lag och ordning.

De meddelade allianspartierna per telefon att de tänkte knöka in förslaget i ett proposition som i övrigt handlar om att transportföretagen ska id-kolla alla som åker kollektivt från Danmark till Sverige.

■ ■ ■

Efter en rekordkort remissrunda, 2,5 dagar, gjorde lagrådet tummen ner. De tyckte förslaget var hafsigt, slafsigt och illa berett.

Men den tunga kritiken från landets högsta jurister var ingenting som bekymrade regeringen. De tänkte lägga fram förslaget ändå.

– Den här situationen är akut och då måste regeringen kunna agera, slog inrikesminister Anders Ygeman (S) fast i Aktuellt klockan 21 i måndags.

Femton timmar senare kom det nya besked. Regeringen tänkte inte alls lägga fram det illa genomtänkta förslaget – trots att SD stöder det och att det därmed skulle få riksdagens gillande.

Men vem var det som offentliggjorde beslutet? En minister hade man kunnat tro eftersom det handlar om ett regeringsförslag.

Nej, i stället meddelade Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i riksdagens justitieutskott, omvärlden att regeringen dragit tillbaka förslaget. Ett egenartat agerande för att uttrycka sig milt.

Hon var dessutom helt säker på att förslaget var dött och begravet.

– I dagsläget finns inga planer på att återkomma med en sådan, sade hon.

■ ■ ■

Den uppfattningen delas inte av inrikesminister Ygeman som alltså representerar det andra av de två regeringspartierna.

– Vi vill ta den diskussionen med oppositionen och se om det finns förutsättningar att ytterligare bereda förslaget, sade han.

I klartext betyder det att regeringen skriver ett mindre slarvigt förslag, får igenom det med hjälp av Moderaterna, Liberalerna och kanske Kristdemokraterna. Och utan alltför starka protester från lagrådet.

Hattifnattarna är figurer i Tove Janssons muminböcker som ständigt befinner sig på resa. De har svårt att formulera mål för verksamheten och blickar i stället vilset mot fjärran.

Nu har de fått kompisar i verkligheten. Tyvärr är det inte det minsta roligt.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM