Han blir Finlands nye statsminister

1 av 2 | Foto: REUTERS

Om två dagar kan han vara Finlands nye statsminister.

Centerpartisten Juha Sipilä, 53.

Han är företagsledaren som blev politiker - men som inte uppför sig som en sådan.

På söndag går Finland till val. Enligt samtliga opinionsmätningar blir Centern största parti och därför blir Juha Sipilä näste finske statsminister.

Det är en rejäl revansch för Centern som gjorde fiasko i förra valet och fick 15 procent. Det blev ett av totalt två partier som stod utanför den stora regnbågskoalitionen som bildades efter valet 2011.

Året efter förlustvalet utsågs Juha Sipilä till ny C-ordförande. Sedan vände det, i de senaste mätningarna ligger stödet för partiet på 23 procent.

Annorlunda stil

Sipilä har en ovanlig bakgrund. Han var under många år företagsledare i it-sektorn och valdes in i riksdagen först för fyra år sedan, året innan han blev partiledare.

Till hans fördelar räknar många en annorlunda stil, han betonar ledarskap och resultat. Eller som Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman beskriver det:

- Centerns ordförande har i alla fall valt att inte gläfsa och skälla. I stället försöker han att vara konstruktiv.

Centerpartiet i Finland är ett av de statsbärande partierna och är särskilt stolt över Uhro Kekkonen, republikens president under 28 år fram till 1982.

I årets val har partiet fokuserat på de stora ekonomiska problemen som Finland har för närvarande. Ekonomin backar, industriproduktionen och exporten sjunker, andelen sysselsatta minskar och arbetslösheten är hög.

Lovar 200 000 nya jobb

Juha Sipilä slog nyligen fast att de nu går igenom en av de värsta kriserna i finsk historia.

- I ett längre perspektiv har bara inbördeskriget och ett av de värsta hungersåren 1867 fått till stånd en lika dålig eller sämre ekonomisk tillväxt under en sjuårsperiod.

Centern lovar i det här valet bland annat 200 000 nya jobb, särskilt i it- och energisektorn, att skära bort två miljarder euro från den statliga budgeten, sänkt inkomstskatt för låginkomsttagare, sälja statlig egendom och så kallad basinkomst på prov. Det är en variant av medborgarlön.

De vill inte ändra den nuvarande säkerhetspolitiska linjen, en känslig fråga i Finland.

Var sjukskriven

Juha Sipilä, som fyller 54 år nästa lördag, är inte bara ovanlig för att han inte ägnat hela livet åt politik och varit verksam i näringslivet. Han är också laestadian, men uppges vara det mer av tradition än av brinnande tro.

Han har fem barn men den yngste dog, 17 år gammal, hastigt efter en enkel operation i februari.

Själv har Sipilä också haft problem med hälsan. Vid två tillfällen, 2013 och 2014, var han sjukskriven för blodpropp i lungan i drygt en månad.

Själv säger Juha Sipilä ingenting om det hägrande statsministerjobbet. Men att han förbereder sig råder inget tvivel om. Förra året pluggade han exempelvis svenska.

- Det är 35 å sedan jag använt svenska, förklarade han.

Och för ett par månader kastade han ett impopulärt C-förslag i papperskorgen. Bara öl med högst 3,7 procent i styrka skulle få säljas i mataffärer och bensinmackar.

– Ni kan vara lugna. Centern jobbar inte för att mellanölet försvinner från matbutikerna, slog han fast. Vill man vinna val så vill man.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM