SD:s flygblad till flyktingar

SD svartmålar Sverige – med skattepengar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Flygblad som SD delat ut till flyktingar.
Flygblad som SD delat ut till flyktingar.

KOLUMNISTER

Sverigedemokraternas kampanj för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige saknar motstycke.

Sällan eller aldrig har ett riksdagsparti engagerat sig i att svartmåla Sverige utomlands.

För flera veckor sedan berättade SD-ledningen med partiledaren Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson i spetsen att partiet skulle ställa om partiarbetet och jobba som om det vore valrörelse.

De avslöjade också att de planerade för en annonskampanj i utländska medier i syftet att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

Nu är kampanjen igång. Ett av inslagen är att fotografera flyktingar på den grekiska ön Lesbos vilket styrks av en volontär som lämnat bilder till Aftonbladet.

SD bekräftar att personerna på bilden är utsända av partiet och att de bland annat dokumenterar flyktingkrisen. Det är självfallet inte förbjudet så länge personerna som avbildas inte har något emot det.

Men vad är syftet? Dokumentation låter som en bortförklaring. Jakt på flyktingar som lever i lyx förefaller ligga närmare till hands. Men de lär bli svåra att hitta.

En annan del av kampanjen är annonser, både i ord och bild och i rörlig bild, i utländska medier. Ett tredje inslag är osanna flygblad.

Sverigedemokraterna bekräftar nu att partiet står bakom det osanna flygblad som sprids på Lesbos. Undertecknare är SD, SD-kvinnor och ”svenska folket”. Det senare är inte heller sant.

På flygbladet påstås att Sverige inte längre är säkert. Den enda boendeformen för flyktingar är tält och de som kommer skickas tillbaka dit de kommer ifrån. Båda utsagorna är osanna.

I texten hävdas också att halalslakt kommer att förbjudas i Sverige liksom att klä sig i niqab och burka offentligt. Ytterligare två osanningar. Halal- och kosherslakt är sedan länge tillåtet i Sverige om det föregås av bedövning. Klädseln är och kommer att förbli helt valfri så länge den inte kan klassas som förargelseväckande beteende.

Sverigedemokraternas beteende är unikt. Ett politiskt parti har aldrig tidigare ägnat sig åt att svartmåla Sverige.

Men det ägnar alltså Sveriges tredje största parti skattepengar åt. Har de ingen skam i kroppen?

Fotnot: Samtliga riksdagspartier finansieras till största del av skattepengar.

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige

Lena Mellin

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

SD:s flygblad till flyktingar

ÄMNEN I ARTIKELN

SD:s flygblad till flyktingar

Jimmie Åkesson

Lesbos

Sverigedemokraterna

Lena Mellin