Mejla

Lena Mellin

Löfven blir beroende av andra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfven håller på att måla in sig i ett mycket besvärligt hörn.

Som statsminister håller han på att göra sig helt beroende av partier som inte sitter i hans regering. De kommer att diktera villkoren.

Som S-ledare har Stefan Löfven predikat samarbete, att Sverige är för litet för konflikter. Men dagen efter valet kallade han upp Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och V:s vice ordförande Ulla Andersson på rummet för att meddela att han inte vill ha med dem i sin regering.

Det oklart om Stefan Löfven har en genial ”master plan” som ingen annan lyckas förstå eller begripa, men jag tror inte det. I stället uppfattar jag hans idé så här:

1. Han bildar en regering som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den parlamentariska basen blir historiskt liten för en koalitionsregering, 38 procent av riksdagens ledamöter. En så svag regering har Sverige inte haft sedan FP-regeringen på 1970-talet.

2. För att få igenom regeringens förslag i riksdagen vill han samarbeta med främst V, FP och C. För att vara helt säker på att få igenom sina förslag måste man göra upp med minst två partier utanför regeringen.

Stefan Löfven vädjar till alla demokratiska partier att ”ta sitt ansvar”, det vill säga hjälpa honom att sitta kvar vid makten. Men så funkar det inte i politiken, det kommer han snart att lära sig den hårda vägen.

Kan diktera villkoren för Löfven

I stället ger han alla partier i riksdagen utom Sverigedemokraterna ett stort fett köttben. Eftersom den lilla koalitionen kommer att behöva stöd från dem har Löfven gett dem möjligheten att idka politisk utpressning;  ”javisst vi kan stödja ert förslag men bara om vi också får igenom den här frågan eller de här frågorna”.

Partierna utanför regeringen kan alltså diktera villkoren för Löfvens ministär. Det skulle av de flesta regeringsbildare uppfattas som en mardröm. Men uppenbarligen gör den blivande statsministern en annan bedömning.

Att det är så det kommer att bli bekräftade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på måndagen. När han på en pressträff berättade att han fått kalla handen av Löfven sade han också att Vänsterpartiet är berett att rösta för den blivande regeringens budget. Men bara om några av Vänsterpartiets egna hjärtefrågor finns med och parallellt gör upp om stopp för vinster i skattebetalda välfärdsbolag.

Stöd alltså. Men bara om Vänsterpartiets villkor är uppfyllda. Stefan Löfven har hamnat i en förhandlingssituation innan han ens har valts till statsminister.

Säger blankt nej

Än mer mystisk blir Stefan Löfven och Socialdemokraternas inställning när man tar i beaktande att både Folkpartiet och Centern bestämt avvisar samarbetsinviterna. De säger blankt nej till ett organiserat samarbete med Socialdemokraterna och kontrar med att det nu är det upp till Löfven att bevisa att han kan leda landet.

Det var inte heller så välbetänkt att bildlikt ge Jonas Sjöstedt en örfil genom att kalla upp honom på rummet och säga att det blir inget regeringssamarbete bara ett par dagar efter de planerat tv:s slutdebatter tillsammans. Så skapar man inte allierade, så skapar man misstänksamma motståndare.

Vänsterpartiet kallar sig nu ett oppositionsparti. Det finns fem till i riksdagen. Det börjar motigt för Stefan Löfven.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN