Sanningen om första veckorna med barn

KOLUMNISTER

Har du precis fött barn? Eller ska snart föda? Se hit då!

På BB kommer du att få en liten skrift om "Första tiden med barnet". Där står lite tips och råd om skötsel av den nya bebisen. So far so good. Det är bara det att den lilla pamfletten inte riktigt erbjuder det jag tror vi kvinnor, och våra partner, som just blivit föräldrar verkligen behöver. BB-skriften är helt enkelt för mesig.

I avsnittet om att vara nybliven mamma som ska amma står det till exempel att bröstvårtorna "utsätts initialt för stora påfrestningar. Det är inte ovanligt att små blåsor bildas på toppen av vårtan den första tiden. Dessa blåsor omvandlas snabbt till små sårskorpor. Detta är sällan särskilt smärtsamt."

Eh... okej...Så här skulle det stå i "Belindas skrift": "I början kan det kännas som om din gamle träslöjdlärare använder dina bröstvårtor till att slipa ner den där fula skärbrädan som du gjorde i tredje klass när du ammar."

Om att gå på toa efter en förlossning står det i BB-pamfletten: "Det tar ofta tid att komma igång med magen efter en förlossning. Om du har bristningar kan det kännas skönt att hålla med en binda eller en tvättlapp när du ska tömma tarmen första gången."

Belinda-skriften: "Hej kompis, efter en förlossning kan det kännas som att hela underlivet ska ramla ut, i folk(tjej)mun kallas detta att ha en "babianf---a". I synnerhet om du har blivit sydd i dina nedre regioner kan du i några veckor efteråt känna ett ömt släktskap med de där aporna som finns på Skansen eller i naturfilmer, du vet, de med stora röda rumpor. Här tror du att det är över när du klämt ut ungen men då har du så klart inte besökt toa än. Att bajsa första gången kan vara lite av en skräckupplevelse. Sätt en binda emot och be till gud. Underlivet kommer INTE att ramla ut. Du kommer också att prutta okontrollerat i allt från någon vecka till flera månader efteråt. Skyll på bebisen om någon hör."

Om känslorna efter förlossningen står det lite fint och bomullsvadderat att "det kan ta ett tag efter förlossningen innan den riktiga glädjen över barnet infinner sig".

Belinda-skriften: "De första veckorna, eller kanske månaderna, efteråt är risken stor, i synnerhet om det är ditt första barn och du inte vet hur det blir sedan, att du känner dig ensammast i världen. Du kommer kanske att gråta floder, vilja gå tillbaka till jobbet eller önska tillbaka ditt gamla liv och inte tycka om skrikbebisen. Det är okej. Skäms inte. Sök hjälp om det känns nattsvart till slut."

Nu till mitt favoritämne: amning. I BB-skriften står det mycket om själva tekniken för att få amningen att komma igång, och det är ju jättebra. Men inte en rad om vad man ska göra om amningen inte fungerar eller om man inte vill amma.

Belinda-skriften: "Försök, även om det är svårt, att tänka själv kring amningen. Pressa inte dig själv till bloddroppar om det inte funkar. Och om du inte vill amma, skäms inte. Ersättning finns att köpa på Ica och Konsum, och ska ges rumstempererad i flaska. Håll flaskan högt, det får inte komma in luft. Rapa ordentligt efteråt. Ersättning är tyngre för små magar och kan ge magknip men gör också att bebisen sover lite tyngre vilket kan vara bra på natten. Tips: prova att varva amning med flaska om du känner dig svimfärdig av trötthet men har en fungerande amning. Så att du får sova!"

Lycka till!

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM