Ett nej är ett nej – även i försvaret

Publicerad:
Uppdaterad:

Några hundra värnpliktiga hade konferens för att bland annat diskutera sexuella trakasserier inom försvaret. Gissa vad som hände? Jepp, en 21-årig kvinna blev sexuellt trakasserad.

En 19-årig yngling kröp ner i hennes säng när hon sov och började tafsa. Extremt korkat – han ska nu åtalas.

Pinsamt är det dessutom för Försvarsmakten som vill locka till sig fler kvinnor och månar om de man har. Det ingår nämligen i ÖB:s vision att främja jämställdhet så en, manlig, officer som vill göra karriär ser med andra ord till att vara schyst. Allt detta är strålande taktik i en strikt hierarkisk miljö. Och behövlig. Tyvärr finns det alltför många exempel på hur både värnpliktiga och officerare gått för långt. Skit rinner som bekant nedströms och jag tror att grundproblemet är att en del officerare helt enkelt är för dumma för att begripa var gränsen går.

Som den officer som gång på gång försöker bjuda ut en kvinnlig kollega med lägre grad. Han fattar inte vinken när hon ideligen säger nej utan ringer hem till henne och tjatar och hon blir allt mer förtvivlad. Vad ska hon göra? Be honom fara åt helvete? Han är ju hennes överordnade.

Vi har också exemplet med den kvinnliga officeren som ville hoppa fallskärm. Äldre, manlig officer svarade att visst gick det bra, bara hon ställde upp på en träff.

Vad tror ni egentligen? Att ni är diskreta och att ingen upptäcker vad ni sysslar med? Att ni är roliga och charmiga? Ursäkta, men hur patetisk får man bli?

Visst, det finns sliriga typer inom alla branscher och tro mig, efter att ha jobbat en livstid i manliga i miljöer så är min toleransnivå hög. Men det finns gränser. Och militärer jobbar med vapen och krig och därför kan man faktiskt ställa lite högre krav på deras moral än på slempellen i Ica:?s lager.

Och om Försvarsmakten var seriös med sin jämställdhetssatsning skulle man straffa dem som beter sig illa ordentligt. Jag säger inte att man ska gå lika långt som USA:s armé som degraderar soldater om de är otrogna, men deras policy om löneavdrag vid omoraliskt beteende är något som ÖB borde införa. Det är kännbart och får till och med de värsta puckona att tänka till. Och varför är det alltid tjejerna som ska vara utpekade och sluta? De har knappast gjort något fel.

Nej, få saker går att hålla hemliga, nästan allt kommer fram förr eller senare. Därför är det lika bra att tänka efter och bete sig som folk. Ett nej är mig veterligen fortfarande ett nej och det borde alla ha vett att respektera, oavsett om man är 19-årig värnpliktig eller officer.

Johanne Hildebrandt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN