Tryggheten sitter inte i fingrarna

KOLUMNISTER

Män kan inte ta hand om spädbarn.

Och det beror på fingertopparna.

Att deras fingertoppar är okänsliga.

”Könet sitter i hjärnan” heter en aktuell bok, författad av Annica Dahlström, professor i histologi med neurobiologi vid medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet. Och hon har med hull och hår kastat sig in i olikheterna – hur olika män och kvinnor är.

Ett axplock:

Män är både smartare och dummare än kvinnor. De är bättre på att tänka tredimensionellt och behöver inte vrida kartan rätt, för förstå hur man ska köra. De har också ett sorts ”tunnelseende” och kan bara ägna sig åt ”en sak i taget”.

Och vi? Tja, vi är mer ”medelbegåvade”, och vårt IQ hamnar oftare någonstans runt 100. Vi är inte lika super på att tänka abstrakt, men å andra sidan är vi bättre på att begripa vad den där abstraktionen ska användas till. Vi är socialt kompetenta och vi kan ta hand om barn.

Och det här är väl okej?

Annica Dahlström sammanställer vad olika forskare har bestämt sig för att mäta. Och det finns ju två kön, så fram med de biologiska skillnaderna bara.

Men så kommer huvudvärken.

Och huvudvärken kommer med Annica Dahlströms tolkningar.

Slutsatserna som hon drar.

Hon tycker till exempel, att män inte ska ta hand om spädbarn. De är inte lämpade för det. De har för okänsliga fingertoppar och så är det något fel med deras inneröron. De begriper inte varför ungen skriker. Om det är av hunger, törst eller om det är någonting mittemellan. Och så är det ”tunnelseendet”. Män kan bara se en sak och fattar inte vad som händer runtom.

Så, låt bli de små barnen, säger professor Dahlström.

Är säker på att professorn har fel.

Är säker på att männens asfaltsliknande fingertoppar och odugliga inneröron kan kompenseras på något sätt.

Är också säker på att de här skillnaderna inte har så stor betydelse. Att det inte går att dra så stora slutsatser.

När jag var spädbarn, så tog min pappa hand om mig. Och jag vet i varenda cell att en pappa kan vara lika trygg som en mamma. Lika kärleksfull och varm – och dessutom är han mycket busigare.

Och jag vet också att en människa med summan av hela sin begåvning och alla sina förmågor alltid är mer än sina okänsliga fingertoppar.

Och den sanningen gäller även för män.

Monica Gunne

ARTIKELN HANDLAR OM