Sms-lån – vissa får skylla sig själv

Att ta sms-lån är som att kissa på sig. Först blir det varmt. Sen blir det kallt. Särskilt kallt blir det när kronofogden kommer. I åratal har det varnats för dessa lån. Ändå sms-lånar alltfler svenskar pengar av hänsynslösa ockrare till skyhöga räntor.

Ockerlånen är marknadsekonomins värsta avart. Men en marknad uppstår aldrig ur intet utan därför att det finns ett behov av den. När unga människor med allt exklusivare konsumtionsvanor men utan pengar snabbt behöver låna till shopping, märkeskläder och mobilappar, ja då dyker ockrarna upp och erbjuder sina tjänster.

Ett låneträsk uppstår där icke kreditvärdiga personer lättvindigt kastar sig i armarna på giriga lånehajar. Inget vackert äktenskap precis.

Ändå vet de flesta som tar sms-lån att de effektiva räntorna är oskäliga, men blundar för att lånen måste betalas tillbaka i mångdubbel skala. Många får i stället en kick när ett sms till ockraren leder till att 5 000 kronor efter några minuter tickar in på kontot utan omvägen via besvärliga möten med banken, förnedrande kreditprövning och stränga återbetalningskrav. Nu njuter kund­en av att hon plötsligt får råd att köpa de där skinnstövlarna för 4 200 kronor eller boka den där sista minuten-resan till Turkiet.

Nu är det inte bara unga shopa­holics som sms-lånar. Människor som på grund av arbetslöshet, skilsmässa eller sjukdom hamnat i en skuldfälla är lättare att förstå. För dem återstår bara ockrarna när bankerna säger nej.

Men allt har två sidor. En del anser att allt ansvar vilar på lånehajarna. Så enkelt är det inte. Varje människa har ett eget val och ett eget ansvar för sitt liv och sina handlingar. Den kloka inser att hon inte har råd med de där flotta skinnstövlarna och köper dem inte. Den ansvarslösa tar ett sms-lån och köper dem för att sen hamna hos kronofogen.

Somliga tar ett sms-lån för att betala sina krognotor. Andra spelar bort sina pengar på poker och tar ett sms-lån för att kunna fortsätta spela som om ingenting hänt.

Dessa får faktiskt skylla sig själva om de hamnar hos kronofogen. De har alldeles frivilligt försatt sig i sitt predikament, även om det inte ger ockraren rätt att ta ut 23 000 procent i ränta.

Nu vill somliga förbjuda sms- lånen. Det är att gå den lätta vägen. Bättre vore om mark- naden för sms-lånen försvann av sig själv, genom att folk börjar inse att ingen kan leva över sina tillgångar och sen springa till staten och be om hjälp när ekonomin går åt helvete.

Flyttkarusell

EU-parlamentets månat­liga flyttkarusell mellan Bryssel och franska Strasbourg får fortsätta. Det har EG-domstolen slagit fast igen. Därmed har Frankrike för femtioelfte gången fått rätt i denna EU:s mest infekterade pseudofråga. Nåja, ”pseudo” är kanske fel ord. Men samtidigt som EU har makt att fatta de mest omvälvande beslut om Europas ekonomi och framtid, så saknar EU helt kraft att rubba det urgamla franska kravet att en av parlamentets fyra veckosessioner varje månad till varje pris måste hållas i Strasbourg. Det är politik när den är som sämst.

Skönt jobb

Fotbollstränaren Svennis har fått nytt jobb – i Thailand. Han ska bli sportchef i den thailändska ligaklubben Bec Tero Sasana. I klubben ska Svennis arbeta med planering och stöd till ledarstaben. Men jobbet varar bara i två månader. Men ändå – två månaders betald solsemester i Thailand är väl inte det sämsta?

avElisabet Höglund

ARTIKELN HANDLAR OM