Mejla

Johan Arkert

”Räddad av gonggongen”

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som ordförande i LO efter att förbundsstyrelsen gett henne stöd.

Men det räcker inte för att tysta kritiken anser Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

– Jag tror tyvärr att det inte är slut med här bara för att LO:s ledning bestämt sig.

Stormen kring Wanja Lundby-Wedin kommer inte att avta ännu, tror Lena Mellin.
Foto: scanpix
Stormen kring Wanja Lundby-Wedin kommer inte att avta ännu, tror Lena Mellin.

– Jag har en svag känsla av att människor tycker att ”eat them”. Folk tror att eliten alltid skyddar varandra. Och det spelar ingen roll om det är LO:s ledning journalister på Aftonbladet eller bankdirektörer. Nu vill de att de ska gå, säger Lena Mellin.

Efter det sju timmar långa mötet på måndagen trodde hon att LO-ordföranden skulle avgå.

Att det inte blev så är ett risktagande från ledningen anser Lena Mellin.

– Jag trodde nog att eftersom att mötet blev så ooerhört långt att hon inte kunde sitta kvar. De verkar ha haft väldigt mycket att diskutera. Det var verkligen inte solklart allting. De hade vänt på alla stenar och diskuterat det mycket. Hon blev räddad av gonggongen.

Vad drar du för slutsater av beskedet?

– Det som jag undrar över är vad som ligger bakom att hon nu i huvudsak ska ägna sig åt att resa runt och prata med folk. Det är alltid viktigt att ledare håller kontakt med de de förträder men frågan är om det är det optimala.

Är det vägen till förnyat förtroende?

– Det är den positiva tolkningen. Att hon ska bygga upp förtroendet igen. Den negativa tolkningen är att de vill ha bort henne från kontoret så mycket som möjligt.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN