Stål och kanske Trumps golfbana i Skottland

Det är på agendan när Löfven är i Vita huset

KOLUMNISTER

När Stefan Löfven i morgon hälsar på hos Donald Trump är han fyra på bollen.

En fasa är att presidenten ska be statsministern stoppa Vattenfalls vindkraftpark vid en av hans golfbanor.

Vid 22-tiden i morgon kväll kliver statsminister Stefan Löfven (S) in i Vita huset för sitt första möte med Donald Trump, USA:s president sedan 14 månader.

De har tidigare talat med varandra i telefon två gånger. Då Löfven ringde och gratulerade vill valvinsten och då Trump beklagade terrorattacken på Drottninggatan förra året. Men det här blir första mötet öga mot öga, förutom när de sprang på varandra under öppnandet av FN:s generalförsamling.

Stefan Löfven och Sverige står uppenbarligen inte högst upp på Trumps priolista, inte ens bland de nordiska länderna. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges motsvarighet Erna Solberg och Finlands president Sauli Niinistö har redan besökt den twittrande presidenten i Vita huset.

Trots det har Donald Trump avsatt 1,5 timmar för mötet med Löfven och hans delegation som består av bland andra näringsminister Mikael Damberg (S).

Efter den obligatoriska fotograferingen framför öppna spisen i Ovala rummet möts Löfven och presidenten på tu man hand i ungefär en kvart. Därefter kommer delegationerna in och samtalet fortsätter omkring tre kvart.

I den amerikanska delegationen ingår bland andra utrikesminister Rex Tillerson, handelsminister Wilbur Ross och Trumps stabschef Nick Ayers.

Innan mötet avslutas träffar presidenten och hans följeslagare en rad svenska toppdirektörer som följer med Löfven i en näringslivsdelegation. De har en slagsida mot försvarsindustrin trots att det inte är en fråga som officiellt inte står på dagordningen.

Bland direktörerna finns kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg, storägare i krisfabrikören Saab, samma företags vd Håkan Bruske liksom Volvos vd Martin Lundstedt.

Och vad är då avsikten med arrangemanget, om man ser det från svensk utgångspunkt. Stärka relationerna mellan länderna är det korta svaret. Företrädare för regeringen poängterar ideligen att USA är ett av Sveriges viktigaste samarbetsländer oavsett om presidenten heter Trump eller Obama.

Det lite längre svaret är att fokus kommer att ligga på ekonomi och på säkerhet. USA köper mycket från Sverige, Sverige investerar mycket i USA.

När det gäller säkerhet kommer stats- och regeringschefen att prata om bland annat konflikter som Syrien och Nordkorea.

Men USA:s planer på att höja tullen på stål till 25 procent kommer med stor sannolikhet också avhandlas. Och kanske också presidentens ilska över statliga Vattenfalls vindkraftpark utanför en golfbana som Trump äger nära Aberdeen i Skottland.

Stefan Löfven har redan varit i Vita huset en gång sedan han blev statsminister. Barack Obama bjöd våren 2016 in statsministrarna från Sverige, Norge, Danmark och Island samt den finske presidenten.

Löfvens USA-visit fortsätter på onsdag med två studiebesök i olika Washingtonförorter, på AstraZeneca och Volvo som bland annat tillverkar den i USA populära Mack Trucks .

Här är Trumps år i siffror 00:51

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.