Mejla

Lena Mellin

Mutkolvar platsar inte i politiken - heller

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Det är en internationell praktskandal som SVT är med och avslöjar tillsammans med journalister över hela världen.

Att Sveriges största bank, Nordea, nedlåter sig att hjälpa  kunderna med avancerad skatteplanering borde uppröra alla.

– Nu är det ett mycket lågt antal med den sortens strukturer, säger Thorben Sander, vd för Nordea i Luxemburg.

Lågt antal? Nordea borde inte hjälpa några kunder att gömma pengar undan beskattning eller tvätta svarta pengar. Men det gör de uppenbarligen.

Enligt SVT administrerar banken mer än hundra aktiva brevlådeföretag. Så sent som sommaren 2015, ber Nordea en panamansk advokatfirma lägga upp en ny ägarstruktur åt en kund genom brevlådeföretag.

Staten ägde aktier

Extra pinsamt är att staten fram till 2013 var storägare i Nordea. Fram till 2011 ägde man 19,8 procent av aktierna i banken. Det kan knappast ingått i ägarinstruktionerna att banken skulle bistå kunderna med storskalig skatteplanering.

Vad som hänt är att Süddeutsche Zeitung fått ta del av 11,5 miljoner läckta dokument som visar att banker över hela världen hjälpt kunder att komma i kontakt med en advokatbyrå i Panama med skamfilat rykte, Mossack Fonseca.

De sätter i sin tur upp brevlådeföretag för att hjälpa kunderna att gömma undan pengar från skatt, för pengatvätt eller för att dölja mutor. Mossack hävdar att de aldrig fällts för något brott och att det inte är deras ansvar vad kunderna gör med sina bolag.

Över 11 miljoner dokument är för mycket för vilket mediehus som helst. Så den tyska tidningen har delat med sig av dem till medlemmar i den internationella grävorganisationen ICIJ, bland annat till Uppdrag granskning på SVT.

Nordea är en liten del av hela affären och hittills har inga namn på bankens ljusskygga kunder avslöjats. Men andra höjdare är det gott om i advokatfirmans register.

Bedrövlig lista

Mindre förvånande är att ett antal ökända brottslingar, knarksmugglare och terrorister återfinns i dokumenten. Man väntar sig inte något annat.

Däremot är det sorgligt att bland andra en av världens bästa fotbollsspelare Lionel Messi och 11 gamla NHL-proffs finns med i dokumenten. De är idoler och föredömen, framför allt för många grabbar. Och dessutom, åtminstone officiellt, förespråkare för fair play.

Betydligt allvarligare är de rader av höga politiker som återfinns i de läckta filerna. Ett väl fungerande samhälle bygger på förtroende och där platsar inte mutkolvar, framför allt inte i landets politiska toppskikt.

Det är en bedrövlig lista som SVT publicerar. Där återfinns bland andra Islands nuvarande premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som dock försäkrar att både han och hans hustru deklarerat alla sina tillgångar sedan 2008.

Enligt dokumenten kan stora summor, som förts över mellan banker och bolag, spåras till Rysslands president Vladimir Putin inre krets. Hans talersperson Dmitry Peskov har inga kommentarer.

Kan bli fler rättegångar

Mossack Fonseco  pekas också ut som mellanhand i utredningen om mutor mot Brasiliens president ”Lula” da Silva. Skandalen kan tvinga bort hans efterträdare Dilma Rousseff och hennes regering.

Andra som återfinns i materialet är Kinas president Xi Jinpings svåger. Han ska gömt undan pengar i ett brevlådeföretag på brittiska Jungfruöarna. Här finns också Ukrainas president Petro Porosjenko och anhöriga till Pakistans politiska toppskikt.

Vilka konsekvenser som avslöjandet får är för tidigt att sia om. Det kan bli fler rättegångar än de som redan är planerade i utkanten av avslöjandet.

Störst sprängkraft har utpekandet av de politiska topparna. Men många av dem som namnges i den första publiceringen leder länder som inte ens på pappret är demokratier. Där lär följderna bli minimala - om de inte passar in i en just nu pågående maktkamp.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Magdalena Andersson om skattehärvan: ”Uppseendeväckande”

ÄMNEN I ARTIKELN

Panamadokumenten

Skattepolitik

Nordea

Uppdrag granskning

Lena Mellin