Oisín Cantwell

SD:s motioner bjuder på osannolik mängd smörja

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverigedemokrater kräver bland annat kulturmärkning av falukorv och en egen häst åt samtliga medborgare.
Sverigedemokrater kräver bland annat kulturmärkning av falukorv och en egen häst åt samtliga medborgare.

Det krävs sinne för humor för att stå ut med svenska politiker.

Ta bara när riksdags­ledamöterna med stöd ­av grundlagen plågar livet ur ministrar med frågor om vad de har för sig.

Det är ett av riksdagens redskap för att kontrollera regeringen, vilket inte ­genom åren har hindrat ­en moderat från att gapa om fler cricketplaner, en socialdemokrat att ömma för demokratisering av ­furstendömet Monaco ­och en miljöpartist att ägna åratal åt att tjata om marinens musikkår.

Än värre är det att ta del av de dumheter som de folk­valda vräker ur sig under den allmänna motionstiden, den period under hösten då de får lägga förslag om vad som helst.

Burfåglar ska förbjudas, jante­lagen bör avskaffas, spädbarn ska ha rösträtt. För att bara ta några av de tankegångar som vi arma skattebetalare har bekostat.

Alla partier har lik ­i motionsgarderoben, men eftersom jag är på mitt lata humör koncentrerar jag mig i denna kolumn på det mest tacksamma: Sverigedemokraterna.

De har varit ambitiösa och hann lägga 651 av årets 3 414 motioner innan tiden gick ­ut i fredags. Endast moderaterna var flitigare.

En del av förslagen är rimliga. Satsningar på järnväg och tandvård. Annat är riktigt bra. Det är groteskt att ryggmärgsskadade kan ­dömas för narkotikabrott då de använder cannabis när inget annat hjälper mot svåra smärtor.

Men ändå. Mängden smörja är osannolik.

Utöver att i vanlig ordning ge oss invandrare skulden för allt så kräver sverige­demokrater sänkt moms för dansband, kulturmärkning av falukorv, val av ny monark om släkten Bernadotte dör ut, svenskt körkort för att ­utländska turister ska få ­ratta bil i Sverige och egen häst åt samtliga medborgare.

Och så vidare. Och så ­vidare. Och så vidare.

Anna Hagwall vill att alternativmedicin – det vill säga kvacksalveri och hokus ­pokus – ska jämställas med kunskapsbaserat ­läkemedel.

Denna Hagwall har i veckan uppmärksammats för en annan motion. Slopat presstöd för att minska Bonniers inflytande. Ett förslag som anknyter till en klassisk antisemitisk idé om den judiska makten över medierna.

Skrattet fastnar, som så ­ofta när det gäller detta ­parti, till slut i halsen. 

Publisert: