Mejla

Lena Mellin

Det är en förolämpning att Trump blir president

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trump under sitt segertal.
Donald Trump under sitt segertal.

Det är en förolämpning att Donald Trump vunnit valet.

Mot mig och mot alla andra kvinnor.

En av världens mest upplysta nationer har röstat fram en förnedrare som president.

Drygt hälften av världens befolkning består av kvinnor. USA är för närvarande världens enda supermakt. De hade att välja på en kvinnlig presidentkandidat eller en sexist. De valde det senare.

Det är en förolämpning mot mig. Och mot alla andra kvinnor.

Ingen kan ha en aning om vilka medarbetare Donald Trump kommer att omge sig med när han svärs in som president den 20 januari nästa år. Men det skulle förvåna om andelen kvinnor blir särskilt stor.

Trump har under hela sin karriär, både som fastighetsmagnat, ägare till Miss USA och Miss Universum, som republikansk utmanare och som presidentkandidat konsekvent nedvärderat kvinnor. Eller gjort ett stort nummer av deras utseende.

Den brittiska tidningen Telegraph har på en synnerligen omfattande lista noterat kända uttalanden av Donald Trump sedan 1980-talet. Den handlar om namngivna kvinnor och om kvinnor som grupp. Trump tycks inte se några fördelar med könet, om de inte, enligt hans förmenande, är snygga.

Redan på 1980-talet hotade han en tidigare kvinnlig medarbetare med att han hade en ”fet bild” på henne i skrivbordslådan som skulle plockas fram om hon gjorde något som han inte gillade.

I programledaren Howard Sterns radioshow, där framför allt kändisar och porrstjärnor intervjuas, gjorde Trump våren 2000 en lista på alla kvinnor som han vill ha sex med. De inkluderade en av hans dåvarande fruar och den blivande. Andra var prinsessan Diana, Julia Roberts, Cindy Crawford och Gwyneth Paltrow.

An American gentleman? Så långt från det man kan komma.

Han har poserat på bild med sin dotter Ivanka sittande på en staty som föreställer två kopulerande papegojor, påstått att kvinnor kastar sig över honom genom att först lätta på toppen och sedan på trosorna, hävdat att kvinnor som förminskar sina bröst är galna och sagt till en advokat under en domstolsförhandling att hon var motbjudande.

Advokaten hade frågat om de kunde ta en paus så att hon kunde amma sin tre månader gamla dotter. När Trump och hans medarbetare sade nej tog hon fram bröstpumpen. Trump fällde det nedsättande uttalandet och gick därifrån.

Kvinnors utseende löper som en röd tråd i hans kvinnoförnedrande kommentarer. När sångerskan Cher kritiserat Trumps kompis Mitt Romney twittrade Trump att han lovade att inte prata om hennes omfattande, verkningslösa plastikoperationer.

Huffington Posts redaktör och grundare Arianna Huffington får ofta höra att hon är ful och skild. Hon ”är ful på in- och utsidan. Jag förstår till fullo varför hennes förra man övergav henne för en man – han tog ett bra beslut”, är ett budskap som den blivande presidenten upprepat ett antal gånger.

Hillary Clinton, som Trump ville fängsla under valkampanjen, har också stått i skottgluggen. I ett av de mest sexistiska påhoppen skrev han förra året, med anspelning på Monica Lewinsky-skandalen, så här: ”Om Hillary Clinton inte kan tillfredsställa sin man, vad får henne att tro att hon kan tillfredsställa Amerika?”

Barack Obama påminde under valkampanjen om att Trump inte bara nedvärderar kvinnor utan att han systematiskt framhäver sig själv genom att göra ned andra.

– Att förödmjuka, förnedra kvinnor, men också minoriteter, invandrare, människor med annan tro, vara hånfull mot handikappade...

Donald Trump blir nu USA:s 45:e president. Det är en förolämpning. Inte bara mot mig utan mot miljarder människor.

Publisert: