Mejla

Malin Wollin

Föräldraförakt räddar inga barn

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LINUS WERNER

Kalmar är en av Sveriges vackraste städer. Och det säger jag givetvis mest därför att jag är född i Kalmar och har valt att bo här. Men också därför att det är sant.

Intill en av Kalmars vackraste vyer, fängelset vid den glittrande Systraströmmen, har kommunen anlagt en jättefin lekplats. Det finns ortopediskt gummigolv i grönt, spännande ställningar och fantasieggande roligheter för små och lite större barn.

Vilken trevlig historia, nu är den slut.

Inte.

För nu rasar debatten om huruvida lekplatsen är säker eller inte.

Givetvis är den inte det. Ingenting som ligger intill vatten är någonsin säkert.

På lokaltidningen Barometerns Facebooksida diskuteras det högbröstat och som vanligt finns det två ståndpunkter i frågor som rör barn.

1. De som tycker att man för barnens säkerhet ska se över om man kanske ändå inte ska göra det svårare för barnen att ta sig ner till vattnet och drunkna.

2. De som tycker att det är föräldrarnas ansvar och att om dessa bara kunde ”lägga ifrån sig sina jävla mobiltelefoner” så händer inga olyckor.

Ständigt detta förakt mot den oidentifierade grupp ”slöa, lata och ointresserade föräldrar som bara skaffade barn som en livsstilsaccessoar”.

Så märkligt ändå att barn i alla tider har råkat ut för alla möjliga slags olyckor redan innan de smarta telefonerna skymde sikten för det goda föräldraskapet.

Det är bögarnas fel, sjöng Grotesco. Nej, det är mobilföräldrarnas fel.

Allt från sänkta ingångslöner till Anna Books krånglande kylskåp beror på att föräldrar tittar ner i sina mobiltelefoner.

Om alla bara ”lyfter blicken” som det så fint heter, så skulle misären försvinna i och med den omedelbara närvaro som skulle råda på så vitt skilda platser som lekplatser i Kalmar och kändiskök.

Lekplatsen på den tjusiga platsen har försetts med stängsel åt det håll där det ligger en parkering. Men bilar kan köra försiktigt, smyga fram, samt bromsa.

Vatten kan ingenting, tänker ingenting. Vatten sväljer barn och spottar inte tillbaka dem.

Givetvis ska en lekplats som ligger i princip dikt an ett iskallt strömt vatten vara omgärdad av stängsel och grindar. Inte för att föräldrar ”tittar i sina jävla mobiltelefoner” utan helt enkelt därför att olyckor händer. Kanske är man där med två barn, tre barn, fyra barn. Hur håller man reda på flera småbarn?

Det gör man inte.

Och treåringar har sällan hunnit bli bra på något i livet, men en sak kan de: hitta snabbaste vägen från A till Döden.

Veckans tveksamma publicering

En man försvinner med sin båt och påträffas mumifierad ett år senare. Detta vet jag eftersom jag sett bilder av mannen där han sitter hopsjunken vid sitt lilla bord. Griftefrid, sa Bull.

Filmkväll i 90 grader vittvätt

Whoopi Goldberg ratade att rata Oscarsgalan på grund av sin hudfärg. ”Om jag inte är här så kan jag inte representera” sa Whoopi och konstaterade att även kvinnor, muslimer, latinamerikaner och andra grupper är osynliggjorda.

”Change is a bitch” förklarade Whoopi.

Av: Malin Wollin

Publicerad: