Mejla

Malin Wollin

De vill att förskolan ska vara bättre än hemma

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

KOLUMNISTER

Den här texten har jag nästan skrivit förut. Men hej hej, nu kommer den igen!

Den 6/10 lyssnar jag på en debatt i P1:s Studio Ett.

Diskussionen gäller frågan om barns förskoletid när en förälder är hemma med ett småsyskon.

När jag skrev om det här för ett par år sedan handlade det om föräldrar som tyckte att 15 timmar var för lite. Jag tog mig för pannan och skrev ett syrligt manifest som rätteligen hyllades av förskolepersonal överallt.

Men det var då, nu handlar det inte om 15 timmar, eller ens 30 timmar. Stockholm stad erbjuder ­numera heltid.

Om jag tolkar detta rätt kan alltså en förälder lämna sin 1,5-åring på ­förskolan i tio timmar medan han ­eller hon är hemma med små­syskonet?

Att inte se föräldraledigheten som en möjlighet att ha det äldre barnet hemma. Hur blev det såhär?

Erja Rusanen, pedagogie doktor vid Helsingfors Universitet, skriver ”Barn under tre år behöver inte ­socialisering mer än kanske några sekunder/minuter åt gången med ett eller två barn. Omsorgen (pedagogiken) i grupp med 20 barn och för långa ­dagar kan däremot orsaka skador.”

Detta vill många föräldrar inte gå med på. De VILL att förskolan ska ­vara bättre än att vara hemma och så skohornar de in den uppfattningen. Och om någon säger något annat så kallas det mammashaming.

När jag som 25-åring fick mitt ­andra barn var det äldre barnet knappt 21 månader.

Jag tyckte att det var så skönt med förskolan. Där var mitt barn ”tryggt, aktiverat och omhändertaget av proffs”. Vad fanns hemma? En ­mamma som kände sig som ett ­ynkligt knytt.

För mig var det en självklarhet att hon skulle gå de femton timmarna och det slog mig aldrig att jag kunde ha valt bort det.

För så gjorde ju alla.

Jag är övertygad om att föräldrar vill sina barns bästa, men vi måste ­skrota föreställningen om att för­äldrar alltid vet vad som är bäst.

Många förskollärare anser att små barn har det bättre hemma än på förskolan. Detta vågar de inte prata högt om och gör de det ändå får de höra att de är bittra, sura kärringar som har valt fel jobb.

Mina erfarenheter, dels som barnskötare på olika förskolor, dels som som förälder till fyra barn som har uppehållit sig i förskoleverksamhet, säger mig följande:

Personal på förskolor har ingen ­annan agenda än att barnen ska ha det bra. De är inte ute efter att få föräldrar att må dåligt. Däremot tappar de aldrig ­någonsin barnperspektivet.

Vi ska inte lägga ok på ­börda och få föräldrar att må sämre genom att ­skuldbelägga dem för att de har barnen på för­skolan. Oavsett ålder, oavsett antal timmar, oavsett allt.

Men blanda inte ihop barnens behov med föräldrarnas.

Nyheter i ­tiden - del 2

Skånetrafikens kampanj.

Enligt Skånetrafikens nya kampanj är det festligt att en av deras chaufförer är arkitekt. Kritiken som följde ifrågasatte lämpligheten i att skryta om att Sverige inte tar hand om välutbildade nysvenskar. Kritiken som följde den kritiken handlade om att de första kritikerna förtryckte busschauffören. Snipp snapp slut.

Nyheter i ­tiden - del 1

Donald Trump påstod tidigare i veckan att man inte kan tafsa på en porrstjärna eftersom hon redan har blivit tagen på. Så om Trump blir tagen i sin Rump så gör det ingenting eftersom hans mamma säkert har tagit tempen där?

Av: 

Malin Wollin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Förskolebarn

Barnomsorg

Malin Wollin