Mejla

Lena Mellin

Därför går kriminella in i asylbranschen

Publicerad:
Uppdaterad:
Migrationsverket i Malmö.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
Migrationsverket i Malmö.

Man kan tjäna grova pengar med mycket måttliga arbetsinsatser.

Därför är kriminella inblandade i asylboenden i mer än hälften av landets polisregioner.

De kan tjäna 10 000 kronor i månaden på att hyra ut en enkel husvagn med två bäddar. Utan att servera mat.

Det är Sveriges Radios Eko-redaktion som frågat ansvariga vid landets sju polisregioner om kriminella är inblandade i asylboenden. Fyra av sju regioner säger att så är fallet medan man på nationell nivå, polisens underrättelsesektion Noa, inte anser sig ha några bekräftelser.

Erik Siverbo, chef för underrättelsesektionen i region Väst, är däremot säker:

– Ja, vi har sett en trend att kriminella startar asylboenden.

Lika spiksäker är Christer Nordström, presstalesman för Uppsalapolisen i region Mitt:

– Vår erfarenhet är att vi ser en ganska skrämmande utveckling när vi ser att det i flera fall handlar om grovt yrkeskriminella och andra samvetslösa personer som tar sig in i den här branschen.
Det är inte konstigt. Enligt Migrationsverket kostar asylboendena i år 9,4 miljarder. Den största andelen av pengarna, 6,7 miljarder, går till boenden som verket hyr.

Bara i år ska Migrationsverket upphandla 80 000 platser enligt sin hemsida. Det säger sig självt att med sådana mängder av upphandlingar blir det nästan automatiskt gyllene tider för den med rymligt samvete.

Och det finns rejält med pengar att tjäna. Migrationsverket vill visserligen helst att boendena, där de asylsökande bor tills de får besked om de får asyl eller inte, ligger i en tätort med vårdcentral och har plats för minst 30 personer. Men i många fall tvingas myndigheten att tumma på kraven, annars skulle de inte få ihop tillräckligt många platser.

Det är inte svårt att tjäna pengar på boenden för asylsökande. För en husvagn med två britsar men utan toa, dusch eller mat är ersättningen 5 400 kronor i månaden. Med toa och dusch blir det 10 500 kronor per månad. Läggs mat till det är ersättningen 19 500 kronor för 30 dagar.

Hus ger ännu högre ersättning. Två personer i ett hus med toa och dusch i samma byggnad kostar 11 940 kronor i månaden. Det är nästan i klass med en andrahandslägenhet på Stockholms glödheta hyresmarknad. Med mat blir kostnaden 20 820 kronor för 30 dagar.

Utan toalett och badrum sjunker priset till 6 000 respektive 15 000 kronor i månaden.
Den som har tillgång till ett hus med 30 sängplatser med dusch och toa i en annan byggnad och som inte serverar mat kan alltså tjäna 90 000 kronor i månaden.

Det enda ägaren behöver göra är att se till att det är städat, att högst fyra bor i samma rum (som ska vara möblerat) och att dörren går att låsa. Ganska lättförtjänta pengar, med andra ord.

Det är, för att uttrycka sig milt, uppseendeväckande att skattepengar går till personer som ägnar sig åt kriminalitet. Men det finns också en annan baksida med att kriminella tagit sig i asylboendebranschen. De är, ofta, experter på att hota människor.

Risken finns att de asylsökande, som redan i utgångsläget är utsatta, utnyttjas av de kriminella. Till prostitution, till kriminalitet i största allmänhet eller till svartarbete. Det är ingen vacker bild av den humanitära stormakt som Sverige påstår sig vara.

Reporter: Lena Mellin

Publicerad: