Valet i Frankrike 2017

Le Pen gav publiken två val: Henne – eller avgrunden

Av: 

Johanna Frändén

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

HÉNIN-BEAUMONT. När Marine Le Pen äntrade scenen på sin valvaka var det till dramatisk musik och flimrande spotlights.

Sedan höll hon ett segertal som undanröjde alla tvivel om att Nationella fronten byter strategi inför andra rundan av presidentvalet.

Det var ett nationalistisk upprop att välja henne eller avgrunden om två veckor.

Nationella frontens valarbetare var segervissa redan vid 18-tiden, när de tillsammans med journalister en masse släpptes in i idrottsarenan som tjänstgjorde som valvaka i den lilla orten Hénin-Beaumont i norra Frankrike.

”Historisk dag”

När den första prognosen kungjordes två timmar senare, i Frankrike säker nog att fungera som preliminärt slutresultat, steg jublet på golvet framför scenen. Marine Le Pen, som under valkampanjen har kandiderat bara med sitt förnamn eftersom efternamnet är tungt belastat med pappa Jean-Marie Le Pens antisemitiska arv, har putsat upp fasaden och gjort sitt bästa för att göra partiet rumsrent. När hon själv gjorde entré på podiet någon timme efter valresultatet tackade hon sina sympatisörer för förtroendet och förklarade att det var en ”historisk dag för Frankrike”.

Henne – eller avgrunden

Sedan höll hon ett tal värdigt Europas mest kompromissovilliga nationalister där hon målade upp valet om två veckor mellan henne och den liberale mittenkandidaten Emmanuel Macron som en sorts sista möjlighet för fransmännen att rädda landet från apokalypsen.

Det var ”försvara Frankrike från importerad terrorism” och ”på spel står en urartad vild globalisering” för ”ett folk som håller på att vakna och lyfta blicken”. Det är, enligt Marine Le Pen, landets säkerhet, nationella identitet och gränser som hotas.

– Jag är folkets kandidat, förkunnade Marine Le Pen med ett upproriskt tonläge, och hennes valarbetare svarade med ett öronbedövande bifall.

Går inte mot mitten

Att tala till sina egna och till resten av folket är förvisso olika saker. Men Marine Le Pen vet vilka signaler hon sänder ut i vilket läge. I stället för att mana till samling och adressera hela det franska folket höll hon ett tal, en näst intill religiös predikan för redan frälsta, som kryllade av mer eller mindre uttalade varningar för den katastrof Frankrike står inför om de väljer en annan väg om två veckor.

Marine Le Pen var möjligtvis både emotionell och segerrusig efter en lång och tuff valkampanj, och kanske kommer tonläget att sänkas en aning de två kommande veckorna. Vi kan nog ändå sluta oss till att hon inte ämnar röra sig åt mitten för att fånga upp till exempel konservative François Fillons väljare, som nu måste byta kandidat i slutomgången.

Marine Le Pen målar upp valet mellan en högerextrem regering eller avgrunden. Att skrämma väljare till lojalitet är förstås också en väg att gå.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Frankrike 2017

Fransk politik

Marine Le Pen

Frankrike

Front National