Britta Svensson

Det är för att de är svaga och utsatta som äldre får dålig mat

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Min slutsats är att det är helt möjligt att servera god mat på äldreboenden. Det handlar bara om att vilja.”
”Min slutsats är att det är helt möjligt att servera god mat på äldreboenden. Det handlar bara om att vilja.”

Maten på äldreboenden engagerar.

Vad säger personalen?

I dag släpper jag fram deras röster.

Jag skrev förra veckan om äldres rop inifrån boendena om oätliga röror, illa tillagad mat och påtvingad svält.

Fenomenet Säröbomben avslöjades, en gegga av socker, olja och vispgrädde som hälls i äldre för att motverka undernäring.

Signaturen ”Tacksam uska” skriver:

”Blir så tacksam att du engagerar dig och skriver om detta stora problem!!! På mitt äldreboende serveras det ofta fin mat men alltför ofta får vi konstiga puddingar, krämer och soppor till middagen. Inte riktig mat. Jag skulle vilja ha större frihet som personal att själv kunna laga lite mat tillsammans med mina boende. Det skulle verkligen höja kvaliteten på så många sätt!”.

En som efter många år i vården har nytt jobb:

”Har varit tvingad av ledning att VÄCKA gamla som sover för att de ska dricka Säröbomb”. Om den vanliga maten: ”Nyponsoppan som skulle serveras till efterrätt förväxlas med rödvinssås och hälls på potatisen”.

 

En kvinna med 46 år inom äldreomsorgen:

”Jag kallar maten på det boende jag arbetar på för kolijoks. De boende klagar”. Hennes exempel liknar andras: konstiga kombinationer, mysko vegetariska rätter, boende som inte får välja, en ledning som inte lyssnar.

Signaturen ”En som bryr sig” berättar att han lagade mat på ett äldreboende en varm sommar. Menyn som bestämts i förväg innehöll påhittade rätter ”som vi alla hade skrattat åt”, och som var för tunga. ”Så jag frågade våra matgäster vad de ville äta. Tillsammans kom vi överens om en ny meny som fungerade bättre...min fördel var att jag själv kunde beställa mina matvaror utan att någon överordnad la sig i...när jag påtalade bristerna eller skiten som de tänkt servera möttes jag bara av totalt ointresse”. 

En undersköterska med 31 år inom vården skriver: ”Ibland skämdes man när man lämnade över maten, inte bara att det inte såg så gott ut, men även storleken på portionerna”. Numera jobbar hon i en näraliggande kommun där allt är annorlunda: ”Vi har kock som lagar maten, alltid kokta grönsaker och färsk sallad”. 

Från Stenungsund hör jag: ”Vi har fantastisk fin mat. Mat som lagas från grunden och så ofta det går med råvaror från området. Vi har matråd flera gånger om året där både boendes och personals synpunkter och önskemål tar upp”. 

 

Min slutsats är att det är helt möjligt att servera god mat på äldreboenden. Det handlar bara om att vilja. Och det är kommunpolitikerna som styr.

Det görs ibland jämförelser med maten som serveras i svenska fängelser. Och man kan lätt inse vad som skulle hända om Sveriges farligaste kriminella  fick rörorna från äldreomsorgen. Det är för att de är svaga och utsatta, och saknar makt, som äldre får dålig mat. 

Förslaget till ny äldreomsorgslag ska presenteras 30 juni. I regeringens direktiv på 16 sidor nämns inte frågan om mat och näringsbehov med ett enda ord.

Riktigt dåligt. De stora skillnaderna i landet, och mellan boenden, gör att frågan om bra mat för äldre måste lyftas.Det som utmärker äldreboenden med bra mat verkar vara: eget kök, matkunnig personal, eldsjälar som gör det lilla extra med mellanmålen, och menyer med riktiga rätter.

Det här är inte riktiga rätter: omelett med sparrisstuvning (vit tjock sås med små sparrisbitar hälld ovanpå), rotfruktslasagne (en enda röra), vegetarisk pastagratäng med tacosmak (”oätlig sörja” enligt en boende).

Exempel på mat i kommuner som hyllas: Borås: stekt kycklinglårfilé med dragonsås och ris, Stenungsund: köttbullar med sås och kokt potatis, Mellerud: kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln