Mejla

Wolfgang Hansson

Det är farligt att vara flicka

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skolgång är en viktig faktor för att undvika att flickor blir bortgifta.
Skolgång är en viktig faktor för att undvika att flickor blir bortgifta.

Flickor lever farligt. Särskilt i fattiga och konfliktdrabbade länder.

De gifts bort, dör på grund av för tidiga graviditeter och hindras från att gå i skolan.

Kombinationen av coronapandemin och klimatförändringar har gjort att utvecklingen går bakåt i stället för framåt.

Den internationella kvinnodagen har nog de flesta hört talas om. Den 8 mars har blivit ett begrepp. Men hur många känner till den Internationella flickdagen instiftades av FN?

Trots att den nu firar tio år är den 11 oktober inget som högtidlighålls runtom i världen.

De flesta svenskar har bättre koll på kanelbullens dag än på Internationella flickdagen.

Medan vi alla tuggade på våra kanelbullar för en vecka sedan dog fler än 60 flickor samma dag därför att de tvingats gifta sig och blivit gravida i förtid. Enligt Rädda Barnen är att föda barn den absolut största dödsorsaken bland tonårsflickor.

Ett nytt barnäktenskap ingås var 23:e minut har organisationen Kvinna till Kvinna räknat ut. På ett år dör 22 000 flickor i förtid.

Svenska skolbänkar gapar tomma

Särskilt illa är det i Väst- och Centralafrika. Men även i svenska skolor gapade vissa bänkar tomma när höstterminen började i augusti. Barn som reser till sina forna hemländer på sommarlovet och sedan aldrig kommer tillbaka för att de blivit bortgifta är ett problem även här.

Förr hade Sverige den märkliga inställningen att barnäktenskap var ett uttryck för en kultur i andra länder och inget som vi skulle lägga oss i. Detta har förändrats och numera är även barnäktenskap ingångna utomlands förbjudna i Sverige.

Även internationellt pågår en rörelse för att förbjuda flickor att ingå äktenskap för 18-årsdagen. När FN:s egen sajt för tio år sedan beskrev varför flickornas situation behövde extra uppmärksamhet illustrerades artikeln av en bild där en 40-årig afghansk man gift sig med en 11-årig flicka.

Flera bakslag på senare tid

Skolgång är en viktig faktor för att undvika att flickor blir bortgifta. Här har vi sett flera bakslag på senare tid. Coronapandemin har stängt skolor över hela världen och framför allt i fattiga länder. När flickorna tvingas stanna hemma ökar risken för att de ska bli våldtagna eller bortgifta.

Flickor betraktas i många länder som en ekonomisk börda. Om de gifts bort slipper familjen försörjningsansvaret.

Ovanpå pandemin kommer klimatförändringar i vissa länder som tvingar människor att fly och berövar flickorna möjligheten till skolgång.

Därför beräknar Rädda Barnen att ytterligare tio miljoner flickor kommer att tvingas till barnäktenskap fram till 2030.

Afghanistan är ett konkret exempel på hur utvecklingen går bakåt i vissa länder. Två månader har gått sedan talibanerna tog över och fortfarande får flickor som är 13-18 år inte gå i skolan. Pojkarnas utbildning drog igång redan förra månaden.

Talibanerna har lovat att även flickor ska få gå i skolan men bara om det kan ske enligt islams principer. Hur det ska gå till verkar de ännu inte ha kommit fram till. I stället för att se flickor och kvinnor som en resurs för att utveckla sitt samhälle verkar talibanerna se dem som ett hot.

Modernt slaveri

Jag minns de både lyckliga och skrämda ansiktena på en hemlig flikskola i Kabul som jag besökte förra gången talibanerna styrde landet. Glädjen hos flickorna över att få lära sig läsa och skriva. Rädslan varje gång det knackade på dörren och de fruktade att talibanerna skulle storma in.

Under mina drygt 40 år som journalist har jag sett otaliga exempel på hur flickor utnyttjas. Några har etsat sig fast särskilt.

Jag minns Angelica som var 17 år när jag träffade henne i Lima i Peru. Hon hade då arbetat som hembiträde sedan hon var 11 år. Utan lön. Hon blev slagen i familj efter familj. Utnyttjad som en modern slav.

Jag minns Joy från Nigeria som jag träffade i Italien för tre år sedan. En nära släkting hade ordnat med resan till Europa via en människosmugglare. Joy trodde att hon skulle arbeta på en frisersalong men hamnade i stället hos en nigeriansk hallick i Florens som tvingade henne och hennes rumskamrat att prostituera sig. Om de inte drog in tillräckligt med pengar under en kväll fick de stryk.

Deras berättelse är bara två av alla otaliga och fruktansvärda öden.

Pojkar är givetvis inte immuna mot övergrepp och utnyttjande men flickor är extra utsatta.

Publisert:

LÄS VIDARE