Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Macron kan vila upp sig från protester på hemmaplan

För President Macron blir statsbesöket i Sverige ett välkommet tillfälle att få en paus från de kraftiga proteser som förföljer honom på hemmaplan.

Bönder hotar att blockera alla vägar till Paris och andra storstäder för att de är missnöjda med nya klimatregler.

Situationen visar hur svårt EU får att uppnå sina utsläppsmål på grund av folkliga uppror.

Macron skulle egentligen ha kommit på statsbesök i höstas. Då sköts det upp på grund av kriget i Gaza och säkerhetsläget gällande terrorism i Europa efter att två svenskar skjutits ihjäl i Bryssel.

Nu är det en ny kris men den här gången väljer Macron tacksamt att lämna kaoset i Frankrike. Istället blir det tjusig galamiddag på slottet med kungaparet, ett trevligt studiebesök på Moderna Muséet och en studentafton i Lund.

Varför Macron inte ställer in den här gången är lätt att förstå.

Den franska tidningen Le Figaro rapporterar om böndernas ilska.

Infarterna till Paris är blockerade av arga franska bönder som vill att Macron ska förbättra deras villkor och ta bort nya klimatlagar vars syfte är att öka den biologiska mångfalden men som bönderna anser ger dem sämre lönsamhet.

Det finns inget slutdatum för böndernas aktioner. Med sina stora traktorer hotar de att helt lamslå den franska huvudstaden och även andra storstäder.

Så här långt har den franska polisen helt avstått från att ingripa. Macron är väl medveten om de våldsamma scenerna från tidigare protester som de gula västarnas bränsleuppror och det stora bråket om höjningen av pensionsåldern. Nu vill han undvika att sätta in kravallpolisen.

Frågan är dock hur de franska bönderna reagerar på att Macron minglar med svenska dignitärer istället för att ägna sin tid åt att lösa de svåra problemen de klagar över.

 

Macron är inte den ende europeiske ledare som har bekymmer med arga medborgare. I själva verket mullrar det av missnöje i flera stora länder.

I Tyskland är det bara några veckor sedan bönderna där blockerade vägar och stängde ner stora delar av Berlin med sina protester mot höjda bränslepriser och nya miljöpålagor.

Vi har tidigare sett liknande protester i bland annat Nederländerna och Belgien.

En sak är gemensam för alla protesterna. De utgör ett uppror mot respektive regeringars försök att minska klimatutsläppen för att nå EU:s tuffa klimatmål.

Jordbruket är en av de sektorer som drabbas hårdast eftersom det också står för ansenliga utsläpp. Det handlar också om andra miljöåtgärder som att återställa våtmarker och klimatsäkra infrastruktur.

Frankrike och Tyskland är två av Europas folkrikaste länder som därmed också står för en ansenlig del av kontinentens klimatutsläpp. Om de börjar darra på manschetten och inte når sina utsläppsmål lär inte Europa som helhet göra det heller.

Macron på plats i Sverige.

 

Vi har redan sett samma tendens i Sverige där regeringen ställd inför folklig vrede mot höga bränslepriser drastiskt sänkt reduktionsplikten och därmed mer eller mindre omöjliggjort för Sverige att nå sina klimatmål på kort sikt.

Den konservativa regeringen i Storbritannien har slagit in på samma väg.

Alla är ense om att utsläppen av koldioxid måste ner och det snabbt. Men när de tuffa åtgärderna ska vidtas blir det protester snarare än applåder från drabbade befolkningsgrupper.

Det är i sig inget konstigt. Vi står inför en gigantisk förändringsprocess.

Aldrig tidigare har världen stått inför ett sådant hot som den globala uppvärmningen innebär. Aldrig tidigare har världen gemensamt försökt åstadkomma den här typen av genomgripande, global förändring.

Det kommer att svida på många sätt i människors vardag. I plånboken, i nödvändiga livsstilsförändringar och i form av en osäker framtid.

För många kan det innebära rejält sänkt levnadsstandard på grund av dyrare bränsle och högre elpriser.

Sannolikt är de proteser vi ser i dag bara början på en mycket turbulent övergångstid.

 

Eftersom politikerna måste väljas om vart fjärde år eller så kommer de förmodligen att vara rätt lyhörda för den folkliga vreden. De som orkar stå emot och genomför impopulära åtgärder riskerar att röstas bort.

Så frågan är om det verkligen blir någon klimatomställning och om den kommer att gå tillräckligt fort.

De oljeproducerande länder planerar att öka sin produktion snarare än att minska den. Så trots att de förnybara energikällorna ökar kraftigt kommer utsläppen inte att minska.

Majoriteten länder agerar i motsatt riktning mot vad de själva påstår.

Men vi får hoppas att Macron förmår njuta av mingel och gourmetkäk under sitt statsbesök.

När han landar i Paris står bönderna redo att kasta gödsel på honom.

Det franska presidentparet har hängt med kungaparet under dagen. I kväll är det middag på slottet.
Glada miner på Rosenbad tidigare i dag. Förhoppningsvis laddar Macron upp under sitt Sverigebesök – hemma är det tuffa tider.

Följ ämnen i artikeln