Centern har hittat sitt lyckorike – i Norge

Foto: TT
KOLUMNISTER

MALMÖ. Centern har funnit sitt lyckorike – i Norge.

Åskilliga av partiets förslag har hämtats därifrån.

I partistyrelsens programförslag och svar på motioner till Centerpartiets stämma här i Malmö får man 58 träffar på Norge och 21 på ordet norsk.

Partimedlemmarna har hittat mycket som är bra i vårt västliga grannland och som vi i Sverige bör kopiera. Här är ett urval.

1. Husläkare. I Norge får en läkare med legitimation öppna praktik inom primärvården och hen har lust. I Sverige krävs mer.

Det innebär bland annat att det vuxit upp en rad mindre läkarstationer med kanske bara en läkare och en husläkare.

Det har lett till att nästan alla patienter i dag har en fast läkarkontakt. Tidigare var det ungefär hälften.

I Sverige är omkring 30 procent av alla läkartjänster på vårdcentralerna obesatta och hälften saknar fast läkarkontakt. Dags att titta västerut för inspiration, tycker Centern.

2. Ångest och depression. För att öka tillgången till psykvården framför allt för dem med lättare diagnoser, har Norge och Frankrike, infört ett första samtal där vårdpersonalen gör en bedömning av vilken vård patienten behöver. Det verkar vara en lika enkel som uppenbarligen effektiv åtgärd.

3. Tvångsäktenskap. För att komma till rätta med könsstympning, hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap har Italien, liksom Storbritannien, antagit en handlingsplan.

Bland annat används personal vid ambassader och konsultat för att utbilda polis, domare och andra i rättsväsendet om gällande lagar.

4. Dabradio. Sverige har varit på gång att införa digitala radiosändningar länge men ingenting har hänt. I Norge är den införd och radiolyssnandet har ökat. Så vill C ha det i Sverige också.

5. Avdrag för gåvor till forskning. Partistyrelsen håller med motionären som tycker att man ska få göra avdrag på skatten om man bidrar med pengar till forskningen. I Norge och Finland får man det.

6. Barnporr. Centern vill att det vara högre straff för barnpornografibrott än det är i dag. När Norge höjde straffen blev fängelsedomarna 20 gånger fler än tidigare.

Partiet vill också att barnporr inte ska längre ska vara ett brott mot allmän ordning utan ett sexualbrott med en målsägande.

7. Tredje kön. Centern vill ha ett tredje juridiskt kön och könsneutrala personnummer precis som i bland annat Norge, Nepal och Pakistan.

8. Avskriva studieskulder. En motionär vill att de ska vara möjligt att avskriva studieskulderna för en högskoleutbildad person som bosätter sig i glesbygden. Så är det i Norge och Finland - och delvis i Kina. Men partistyrelsen säger nej, man kan redan dra av för arbetsgivaravgiften i vissa stödområden och det får räcka, tycker C-ledningen.

Det är alltså ett smörgåsbord av åtgärder som Centerpartiet tycker ska importeras från Norge. Från omdiskuterad Dabradio till könsneutrala personnummer.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge