Mejla

Oisín Cantwell

Busch Thors utspel om imamerna är hårresande

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Ebba Busch Thor har en originell uppfattning om regeringens möjligheter att verkställa utvisningen av imamerna.

I en debattartikel i dag demonstrerar hon än en gång vad som i bästa fall är okunnighet om hur lagen fungerar.

"Andra länder, däribland Italien, Danmark och Storbritannien, har verkställt utvisningar av säkerhetshot."

Så skriver Kristdemokraternas partiledare Bush Thor i en replik på Expressens debattsida i dag i ett inlägg i bråket som har uppstått sedan regeringen beslöt att försätta sex extrema islamister som ska utvisas på fri fot.

Hon kunde ha lagt till Sverige till listan. Sedan lagen om särskild utrikeskontroll började gälla 1991 har ungefär 20 personer som bedömts utgöra ett hot slängts ut ur riket, men varför tynga sin retorik med någonting så ointressant som sanningen.

Debattinlägget är ett svar på en drapa författad tidigare i veckan av justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg som inte heller var ett under av elegans.

KD anklagades för "opportunistisk populism", som om populismen ibland tar sig inopportuna former, och statsråden svingade vilt i ett måttligt framgångsrikt försök att framstå som handlingskraftiga bekämpare av terrorism och politisk extremism.

I kritiken av Bush Thor hade duon dock i allt väsentligt rätt. Hon har alltsedan partiets riksting i Umeå förra helgen strött okunnigheter och dumheter omkring sig i denna debatt.

"Det är bara att hålla de här imamerna i förvar". "Stresstesta hur länge det är möjligt att hålla dem inlåsta". "Regeringen gjorde fel att släppa dem".

Låt oss då titta på hur tillämpliga paragrafer ser ut.

Enligt utlänningslagen går det att ta en person som ska utvisas i förvar. Så långt inga konstigheter. Och Busch Thor har rätt i att ett förvar kan pågå i upp till tolv månader.

Riskerar tortyr

Den här tolvmånadersgränsen är lika lite som några andra lagar huggna i sten eller någon slags naturlag som inte går att ändra.

Faktum är att Sverige har valt en snävare tidsgräns än vad EU-regelverket medger. En översyn pågår och någonting säger mig att bestämmelsen kommer att ändras och tidsgränsen förskjutas.

Men nu är det som så att Migrationsöverdomstolen har konstaterat att männen riskerar tortyr om de utvisas. Och vad för hemskheter en människa än har begått utvisar Sverige inte honom eller henne om ett sådant öde väntar.

Detta är reglerat i utlänningslagen samt i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som i sin tur är införlivad i svensk lag och för säkerhets skull stadgad i grundlagen.

Möjligen går det att krångla sig ur detta grepp. Men det skulle ta flera år, vålla betydande internationell uppståndelse, placera Sverige i samma fack som ett antal mindre trevliga stater och sannolikt förutsätta utträde ur EU.

Dystert att så få reagerat

När domstol väl slagit fast att utvisning inte går att verkställa på grund av exempelvis tortyr har regeringen ingen annan möjlighet än att släppa personen.

Ett så kallat verkställighetsförvar handlar nämligen om att bura in utlänningen för att förbereda eller genomföra utvisningen. Och om det inte går att verkställa utvisningen rycks den legala grunden för detta slags förvar undan, även om tolvmånadersfristen inte är uppnådd.

Så säger lagen. Och i en rättstat följer regering lagen.

Exakt vilken lag KD-ledaren vill att ministären Löfven ska utmana har hittills inte framgått.

Är utlänningslagen löjligt trams som Rosenbad inte behöver bry sig om? Grundlagen? Eller är det Europakonventionen som ska kastas i papperskorgen?

I bästa fall vet inte Ebba Busch Thor vad hon pratar om. I sämsta och troligaste fall vet hon exakt vad hon sysslar med. Inget av alternativen är smickrande.

Det säger någonting mycket dystert om vår tid att så få har reagerat.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Kritikstorm efter inrikesministerns inlägg: “Maktmissbruk”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Mikael Damberg

Morgan Johansson

Migrationsöverdomstolen