Lena Mellin

Sossarna behöver Thorwaldsson

Hans argument för att lämna LO är ihåliga

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inget av de argument som Karl-Petter Thorwaldsson anger som skäl för att sluta som LO:s ordförande håller.

Det ligger något annat bakom, jag kommer strax att lansera en teori.

Karl-Petter Thorwaldsson, Kålle kallad, valdes till ordförande för den fackliga centralorganisationen LO 2012, samma år som Stefan Löfven blev Socialdemokraternas ordförande.

Det skämtades redan då om att det blev lite fel, att den förre Metallordföranden Löfven borde tagit över rodret på LO medan Kålle skulle gjort det för Socialdemokraterna. Var det en spådom?

Vid LO-kongressen i juni nästa år lämnar Karl-Petter Thorwaldsson. Men skälen han anger håller inte för fem öre.

Karl-Petter Thorwaldsson meddelade i dag att han lämnar posten som ordförande för LO.
Karl-Petter Thorwaldsson meddelade i dag att han lämnar posten som ordförande för LO.

Han säger att han skulle bli en ”lame duck” om han ställde upp för omval eftersom alla skulle veta att han inte skulle stanna mer än fyra år till.

Kvalificerat skitsnack. I så fall borde han ju inte ha ställt upp 2016 heller. Då riskerade han ju också att ses som en förlamad anka.

Han säger också att han tappat tyngd och kraft i sin opinionsbildning.

Också det är ett synnerligen ihåligt argument. Karl-Petter Thorwaldsson är en av landets främsta opinionsbildare. På det fackliga området måste han betraktas som helt outstanding.

Ingen vet vad Saco:s ordförande heter. Ingen vet vad TCO:s tillförordnade ordförande heter. Eller vem som leder Unionen, Sveriges största fackförbund.

Väldigt många vet däremot vem Karl-Petter Thorwaldsson är. Det betyder att han är en duktig opinionsbildare eftersom första förutsättningen är att folk vet vem man är, annars lyssnar ingen.

”Exakt vad Karl-Petter Thorwaldsson ska göra efter kongressen är inte klart, men han vill gärna arbeta fackligt även framöver”, skriver LO i sitt pressmeddelande.

Sanningen är den att Karl-Petter Thorwaldssons karriär är brokig, inte alls bara fackligt präglad. Han var ordförande i SSU i fem år till 1995. Det är visserligen både LO:s och Socialdemokraternas ungdomsförbund men den politiska vikten är betydligt tyngre än den fackliga.

Därefter var han ombudsman på Metall men ägnade sig där i hög grad åt uppdraget att vara ordförande i studieförbundet ABF.

2021 har Socialdemokraterna kongress och förbereder sig inför nästa riksdagsval. Kålle, som sitter i Socialdemokraternas högsta ledning, kan mycket väl få nya uppdrag där och då.

Socialdemokraterna har inte råd att låta en politisk begåvning som Karl-Petter Thorwaldsson lämna dem, det tror jag till och med S-ledningen begriper. De har annars lite svårt att identifiera politiska talanger.

Thorwaldsson har en värme, en slagkraft, ett gott humör och sprider en allmän atmosfär av lite retfullt sunt förnuft omkring sig. Det är en bristvara, inte bara i socialdemokratin.

Nej, jag tror att hans förklaringar är bortförklaringar. Och att vi snart kommer att se Karl-Petter Thorwaldsson på ett politiskt uppdrag.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE