Mejla

Lena Mellin

Veckans mest skrämmande nyhet

Politikerna ha​de​ ingen aning om vad de bestäm​de​ – som en skräckfilm

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

​Ansvariga politiker hade ingen aning om att de avskaffade beredskapslagren för skyddsutrustning under en pandemi.

Det är veckans mest skrämmande nyhet.

Nästa gång kan de lika aningslöst bestämma något ännu värre.

Sveriges Radio har undersökt hur Region Västra Götaland och dåvarande landstinget i Stockholm år 2013 respektive 2011 avskaffade beredskapslagren av skyddsutrustning för vården i samband med pandemier.

Eko-redaktionen har intervjuat några av de inblandade politikerna och man kan sammanfatta deras svar med orden ”hade ingen aning”.

Det är veckans hittills mest skrämmande nyhet. Utan konkurrens.

– Att de skrivningarna (om att regionen ska hålla lager, red. anm.) försvann i den nya pandemiplanen, det var jag inte alls medveten om, och blev inte heller uppmärksammad på, säger exempelvis Dag Larsson, då oppositionslandstingsråd (S) i Stockholm, i dag riksdagsledamot.

Dåvarande sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M), i dag verksam i näringslivet, visste inte heller vad hon beslutade om.

Hennes partikamrat Johnny Magnusson är i dag finansregionråd i Västra Götaland. Då satt han i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han vill i likhet med Reinfeldt inte bli intervjuad men visste inte vad han bestämde om. Gert-Inge Andersson (S) som då var ”regeringschef” i Västra Götaland ger inte heller intervjuer.

Om man ska försvara politikerna så kanske inte en ny sjukdom som utvecklar sig till en epidemi och därefter till en pandemi tedde sig aktuell då besluten togs. Men det var trots allt bara ett par år efter utbrottet av svininfluensan.

Om man ska vara mindre förstående, och det ska man vara i det här fallet tycker jag, är det oförlåtligt att inte veta vad man bestämmer om som politiker.

Det här, att avskaffa beredskapslagen, var ett dåligt beslut. Rentav ödesdigert. Men de som tog besluten i landets två största regioner hade ingen aning om vad de gjorde. Noll koll.

I det här fallet var det alltså ett dåligt beslut som fick långtgående konsekvenser för de vårdanställda.

Det orsakade också mycket stora praktiska problem som till och med fick ministrar att ägna timmar åt att få loss ansiktsmasker som satt fast i ett Tyskland som inte ville skiljas från dem.

Men tänk om det handlat om något ännu mer ödesdigert? Om det rört inskränkningar i våra fri- och rättigheter, om demokratins grundvalar? Eller något som direkt hotar våra liv och vår hälsa som användning av farliga kemikalier eller utsläpp av gaser och partiklar? Transporter av plutonium?

Listan av hemskheter som kan klubbas av otillåtet aningslösa, rentav lata, politiker kan göras hur lång som helst.

Dag Larsson i Stockholm säger att han inte ”blev uppmärksammad” på att han skulle besluta att avskaffa beredskapslagren med skyddsutrustning.

Det är säkert sant men ursäktar ingenting. Som politiker, liksom i alla andra verksamheter, har man ett ansvar för det man gör. På den punkten finns inga alternativ.

Om alla inblandade, från tjänstemän och politiska staber till beslutsfattare låter bli att flagga för diskutabla delar av ett blivande beslut är vi illa ute som land. Då kan ju vilka beslut som helst fattas – utan att de närmast inblandade ens fattar det.

Några måste i alla fall fattat eftersom lagren de facto avvecklades. Enligt anonyma tjänstemän till Sveriges Radio var skälen ekonomiska och miljömässiga. Det var inte klimatsmart att kasta utrustning sedan den blivit för gammal – därför skulle den bara levereras vid behov.

Veckans mest skrämmande nyhet handlar om att politiker bevisligen fattar beslut som de inte har en aning om. De vet inte vad besluten innebär eller ens att de fattat dem.

Det är ruskigt. Som en skräckfilm faktiskt.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE