Mejla

Jan Guillou

Den råbarkade sanning som högern förnekar är att kapitalism är dödligt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

I SVT:s särskilt fina program för artig politisk debatt grubblade man härförleden, parterna emellan och den opartiske nyhetstjänstemannen i mitten, över hur det kunde komma sig att Sveriges beredskapslager med medicinsk utrustning försvunnit. Tänk, tänk, tänk. Man enades om att det måste ha med bristande planering att göra. Och att det var allas lika fel, det vill säga ingens fel. Åtminstone ingen politikers.

Det var en häpnadsväckande föreställning. Majoriteten av tevepubliken måste ju ha förstått vad som inte framfördes, att det handlade om privatiseringen av apoteksväsendet 2009. Då försvann ansvaret för lagerhållning. ”Marknaden” tycker nämligen inte om lagerhållning, eftersom sådan är olönsam på kort sikt. Alltså ersattes lagerhållning med en svengelsk floskel, ”just-in-time-leveranser”. Vilket om något alls betyder leveranser som inte fungerar i kris.

”Att Sveriges beredskapslager med medicinsk utrustning försvunnit beror på privatiseringen av apoteksväsendet 2009”, skriver Jan Guillou.
”Att Sveriges beredskapslager med medicinsk utrustning försvunnit beror på privatiseringen av apoteksväsendet 2009”, skriver Jan Guillou.

Den alltför råbarkade sanningen för fint diskussionsprogram i SVT, är förstås att kapitalistisk ideologi, vanligtvis med den förskönande beteckningen ”Marknaden”, helt enkelt är skadlig för hälsan.

Men till och med den självklarheten brukar högern förneka titt som tätt.

Det förmodligen mest egenartade förnekandet av kapitalismens hälsorisker stod skam till sägandes att läsa i Aftonbladet där den från Expressen, av alla tidningar, nyrekryterade Britta Svensson på följande sätt intygade en högre rättvisa:

”Ett litet virus gjorde alla människor över hela jorden jämlika. Och över oss svävar den allsmäktige guden och säger: Vad var det jag sa?”

Anledningen till att inte ens Donald Trump hade kunnat säga något så enfaldigt, trots hänvisningen till Gud, är att hans publik inte är för rättvisa virus.

Men virus är varken rättvisa eller demokratiska. Virus drabbar fattiga snarare än rika, trångbodda i förorter snarare än bostadsrättsinnehavare i innerstan, tågpendlare snarare än bilister, dem som måste gå till ett jobb snarare än dem som kan skärmjobba hemma, Indien snarare än Sverige. Inte ens den högerpopulistiska skribentens gud skulle ha mage att hävda något annat.

Sambandet mellan Gud, högerpolitik och dödlighet i virussjukdomar framstår som allra tydligast om vi betraktar västvärldens mest kapitalistiska land, USA.

Att USA kommer att drabbas hårdare än alla andra västländer av viruspandemin beror inte på teknisk eller materiell eller vetenskaplig efterblivenhet utan på en förhärskande högerideologi som Stockholms sjukvårdsansvariga moderater bara kan drömma om.

För det första är 28 miljoner amerikaner utestängda från det privatiserade sjukförsäkringssystemet. För det andra är den amerikanska sjukvården underdimensionerad eftersom den i första hand är avsedd för dem som kan betala. En konsekvens av det är att USA har unikt dålig beredskap för att möta en massjukdom, eftersom systemet är till för de rika i första hand.

Det leder till vidare konsekvenser som att fler är sjuka i USA än i andra rika länder eftersom de inte har råd med sjukvård. Vilket innebär fler och större sårbara riskgrupper. Eller, för att citera DN:s korrespondent i New York, Martin Gelin:”USA har sämre siffror än de flesta jämförbara länder på nästan alla mätbara faktorer för förberedelser på en pandemi.”

Och återigen, det handlar inte om att USA skulle vara tekniskt eller materiellt eller medicinvetenskapligt efterblivet. Det handlar om ideologi.

”Socialistisk sjukvård” (det vill säga det system de flesta länderna i EU tillämpar) är sen femtio år det rödaste skynke man kan hålla upp för den förhärskande amerikanska högern. Mest jubel under sin presidenvalskampanj inhöstade Donald Trump när han lovade att riva upp Barack Obamas (efter europeiska mått ytterst modesta) sjukvårdsreformer. Det finns en djupt  rotad föreställning bland konservativa och högerkristna  amerikaner att gratis sjukvård leder till kommunism.

Desto mer tragikomisk ter sig därför den senaste tidens utveckling i USA när ”staten” tvingas gå in med omfattande stödprogram till den underdimensionerade sjukvården, det som ju alltid setts som ”socialism” och därmed början på undergången.

Hur djupt denna nya lärdom om nödvändigheten av statligt ingripande vid svår sjukdom sätter sig i det amerikanska medvetandet kan handla om en av vår tids stora politiska omsvängningar. Men att amerikanerna skulle komma fram till den slutsats som inte ens den svenska högern vågar dra vore väl för mycket att hoppas på. Nämligen att kapitalism dödar.

Vi får nog knappast se en amerikansk presidentkandidat i röd baseballkeps med den sakligt korrekta texten: Capitalism kills!


För övrigt anser jag att …

  • … veckans plattitydvisdom uttalades av DN:s och landets ledande pandemiexpert Peter Wolodarski: ”Ingen utrustning i världen räcker om antalet smittade och snart även antalet dödade, fortsätter att öka i nuvarande takt.” Så sant som det var sagt.
  • … de företag som likt Volvo, som redan fått skattebetalarnas stöd för tiotusentals permitterade arbetare, och ändå tänker dela ut 9,3 miljarder till aktieägarna, inte är berättigade till en enda ynka coronamiljon i ytterligare bidrag.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Sjukvård

Kapitalism

Kommunism

USA