Mejla

Lena Mellin

Publicerad:

Tre av fyra S-ministrar gör avdrag på skatten för köp av tjänster

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Helene Hellmark Knutsson.

Tre fjärdedelar av regeringens S-ministrar och deras familjer drar av för rut och rot.

Socialdemokraterna bekämpade länge avdraget för hushållstjänster och kallade det föraktfullt för pigavdrag.

Rutavdraget infördes i juli 2007 och blev snabbt en succé. Förespråkarna för avdraget hävdar bland annat att det förvandlar svarta jobb till vita och underlättar för framför allt invandrarkvinnor att få en egen lön.

Socialdemokraterna, som varit benhårda motståndare till avdraget, tycker att man ska sköta sin egen disk och tvätt eller åtminstone inte skattesubventionera den typen av tjänster.

Aftonbladets Richard Aschberg har plockat fram uppgifter från Skatteverket som visar hur mycket regeringens statsråd och deras makar eller sambor drog av för rut, köp av hushållsnära tjänster, och rot, reparation, om- och tillbyggnad under förra året.

Den stora överraskningen gäller de S-märkta ministrarna. Tio av totalt 17 socialdemokratiska statsråd drar själva av för rut och rot. Ytterligare tre har en make eller sambo som gör det.

Drog av mest

Det innebär att tre fjärdedelar, 76 procent, av S-ministrarna, eller deras bättre hälfter, drar av för köpta tjänster som de i hög grad åtminstone tyckt att man sköta själv och inte anlita en ”piga” för.

Bland Miljöpartiets ministrar är avdraget inte alls lika populärt, trots att partiet alltid varit positivt särskilt till rut-avdraget. Två av sex MP-ministrar, 33 procent, använde sig av rut- eller rot-avdraget under 2016.

Allra mest drog högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) av under 2016. Hon och hennes make fick skatten sänkt med nära 100 000 kronor för att de köpt avdragsgilla tjänster.

Även jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) med sambo, miljöminister Karolina Skog (MP), energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan (S) och socialminister Annika Strandhäll (S), båda tillsammans med sina makar, tillhör storavdragarna. De fick skatten sänkt med minst 35 000 kronor inköp av tjänster.

Socialdemokraterna lovade inför valet att avskaffa rut-avdraget för läxhjälp. Det genomfördes 1 juli 2015 då även avdraget för passning av barn som gått ut sjunde klass upphörde.

Ett halvår senare sänktes subventionen av rot-jobb från 50 till 30 procent av arbetskostnaden samtidigt som det maximala rut-avdraget halverades till 25 000 kronor för alla utom dem som fyllt 65 år. Dessutom fick avdraget bara ges för ”enklare” städning och inte alls för matlagning.

Tvehågsen inställning

Men sedan var det slut på inskränkningarna. I stället började regeringen föreslå att rut-avdraget utökades. I augusti förra året började det omfatta fler typer av trädgårdsjobb, flytthjälp och it-tjänster.

I år blev det möjligt att reparera vitvaror som tvätt- och diskmaskiner och kylskåp med rutavdrag.

Sammanfattningsvis kan man beskriva Socialdemokraternas inställning till rut-avdraget som tvehågsen. Förr var det riktigt fult att använda sig av det, nu är det acceptabelt, speciellt om den person som anlitas är nyanländ i Sverige.

Rot-avdraget har däremot alltid varit bra. Skillnaden har för den utomstående inte varit lätt att förstå utom att rotjobben oftast utförs av män.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Publicerad: