Peter Kadhammar

Presidenten försökte göra statskupp och bara en man protesterar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

WASHINGTON.

I samma stund som politikerna samlades i Kapitolium för att fatta sitt historiska beslut promenerade en ensam man fram och tillbaka på trottoaren utanför.

Han hette Bill Zawacki och bar på ett standar som han själv hade tillverkat av ett stycke segelduk, en sopborste, en duschstång, nål, tråd och lite tejp. På standaret hade han sprejmålat sitt krav med ett enda ord: riksrätt.

Demokraterna i representanthuset la fram ett förslag till åtal mot president Trump samtidigt som Zawacki gick på trottoaren i måndagmorgonens disiga kyla. Så han borde vara nöjd. Men det var han inte.

Bill Zawacki protesterar i Washington DC med sitt egentillverkade standar med ordet riksrätt sprejmålat.
Bill Zawacki protesterar i Washington DC med sitt egentillverkade standar med ordet riksrätt sprejmålat.
Runtom i Washington DC står soldater utplacerade.
Runtom i Washington DC står soldater utplacerade.

Han gick på trottoaren långt nedanför Kapitolium därför att polisen hade funnit ett mystiskt paket som kunde innehålla en bomb och lät utrymma hela området från USA:s politiska centrum med dess mäktiga kupol uppe på kullen och ända ner till Fjärde gatan.

Bomben kanske var verklig: poliser i alla möjliga fordon av alla möjliga storlekar skyndade till platsen med tjutande sirener och blinkande ljus i vitt, blått och rött.

Eller också var den inte verklig: de hittar paket hela tiden, sa en fotograf med grått ansikte och trött kroppshållning, kanske är det på riktigt för en gångs skull, sa han med en röst som bar på en knappt hörbar ton av hopp.

Men ingen bomb exploderade, Bill Sawacky fortsatte sin idoga vandring och politikerna uppe på kullen fortsatte med sin historiska uppgift. För andra gången på ett drygt år åtalar de Donald Trump för att ha brutit mot lagen och sina plikter som USA:s president.

Allt detta var naturligtvis ytterst anmärkningsvärt men det fanns en omständighet som var ännu märkligare.

Bill Sawacky var ensam.

Stora avspärrningar kring Vita huset.
Stora avspärrningar kring Vita huset.

Dagen efter stormningen av Kapitolium och Donald Trumps misslyckade statskupp förra veckan satte han sig på ett plan från sin hemstad Portland i Oregon på andra sidan den amerikanska kontinenten för att åka till Washington. Han visste att datumet 6 januari 2021 för alltid kommer att vara en skamfläck i USA:s historia. Den dagen är en skiljedelare. Nationen stod inför ett avgörande ögonblick.

Bill Sawacky landade i Washington, tog in på ett litet hotell på gångavstånd från Kapitolium, fogade samman sitt standar och gick ut för att försvara landet mot mannen i Vita huset som under fyra år hetsat och ljugit och brutit ner statens funktioner.

Det var inte många andra där. Och på måndagsmorgonen var bara Sawacky kvar.

– Jag har en son som bor i Hongkong, sa han. När regeringen där ville införa utlämningsavtalet med Kina gick två miljoner människor ut och protesterade. De protesterade fredligt. Jag tror inte någon blev dödad. Två miljoner av en befolkning på sju var ute på gatorna.

Bill Zawacki går runt med sitt standar i området kring kongressen i DC.
Bill Zawacki går runt med sitt standar i området kring kongressen i DC.

Sawacky hade munskydd på sig så han var tvungen att höja rösten en smula för att göra sig hörd.

– Och se på folket i Belarus! Där är det farligt på riktigt att demonstrera. Ändå gör de det, dag efter dag.

En ung kvinna i åtsittande träningskläder joggade förbi med studsande steg, ännu en av alla dessa vältränade, välutbildade och välbetalda jurister, ekonomer och analytiker i Washingtons oöverskådliga politiska och ekonomiska maskineri.

Bill Sawacky är pensionerad busschaufför.

– Trump borde ha ställts inför riksrätt inom 24 timmar efter stormningen, sa han. I stället tog våra politiker ledigt i helgen. Vi är 330 miljoner invånare i USA. Jag trodde att det skulle vara minst 50 000 människor här, inte bara jag.

Fem dagar efter stormningen av kongressen är det tomt på gatorna.
Fem dagar efter stormningen av kongressen är det tomt på gatorna.

Kanske för att försök till statskupp i världens mäktigaste land och äldsta demokrati går att förstå intellektuellt men inte känslomässigt. Det är svårt att ta in. Var det som skedde på riktigt? Om man inte förstår med känslorna går folk inte ut, för demonstrationer bygger på emotioner.

– De väntar väl på att få läsa på nätet vad de ska göra. Men du behöver inte vara meteorolog för att veta hur vinden blåser, sa Sawacky och återupptog sin ensamma promenad.

På onsdag flyger han hem till fru och hund i Portland.

Publisert:

LÄS VIDARE