Mejla

Wolfgang Hansson

Dags för Biden att leverera

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den amerikanske presidentens första ord när han landade i Europa var ”USA är tillbaka”.

Men det räcker inte med att Joe Biden snackar. Han måste i konkret handling visa att USA åter är berett att ta en ledarroll i världen och att vi kan lita på det.

Hans åtta dagar långa Europabesök är ett utmärkt tillfälle.

Det är ett lovande tecken att när Joe Biden gör sin första utlandsresa som president så går den till Europa. En kontinent som hans företrädare Donald Trump mest visade öppet förakt gentemot.

Trump förolämpade kontinentens demokratiska ledare och gullade med dess diktatorer.
Därför tar Europa emot Joe Biden med öppna armar och stora förväntningar. Men också med en viss vankelmodighet.

Ingen betvivlar att Biden verkligen vill återställa relationerna med Europa men frågan är hur långt han är beredd att gå för att göra Europas ledare och befolkning nöjda.
Biden har sin egen variant av America first och frågan är i vilken grad han är beredd att lämna den.

Joe Bidens första utlandsresa som president gick till Europa.
Joe Bidens första utlandsresa som president gick till Europa.

Det är lätt att ställa sig upp i talarstolen och deklarera att USA är tillbaka. Betydligt svårare att reparera alla de stora och små bristningar som åren med Trump åstadkom. Att återställa tillit och förtroende tar tid och kräver konkreta åtgärder från USA.

Rädslan i Europa är att Joe Biden bara är en övergångsfigur. Han är 78 år gammal och har ännu inte lovat att han ställer upp till omval 2024 även om han säger att han räknar med det. Han kanske vill men inte orkar?

Frågan Europa ställer sig är om det går att lita på att Bidens inställning är en permanent återgång till en amerikansk ledarroll i världspolitiken eller om det finns risk att Donald Trump eller någon liknande figur återkommer 2024. Fyra år i världsutvecklingen går snabbt.

Joe Biden och Boris Johnson under G-7-mötet.
Joe Biden och Boris Johnson under G-7-mötet.

Starkt förhandlingskort

Bidens långa besök i Europa blir ett utmärkt tillfälle att försöka reparera de havererade relationerna.

Ett första test blir mötet med Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister och värd för G7-mötet i idylliska Cornwall. Här står Nordirland högt upp på dagordningen. Joe Biden har uttryckt stor oro för att brexit ska innebära att freden på Nordirland hotas.

EU hoppas att Biden ska sätta press på Johnson att hålla sig till brexitavtalet som innebär att Storbritannien måste genomföra gränskontroller mellan det brittiska fastlandet och Nordirland för att inga gränskontroller ska behöva återinföras mellan EU-medlemmen republiken Irland och det Nordirland som numera står utanför EU.

Biden har ett extremt starkt förhandlingskort. Om brexit ska bli en framgång måste Storbritannien få till ett förmånligt handelavtal med USA. Då är det inte läge att hamna i Bidens skamvrå.

Rikesmansklubben G-7:s möte pågår under hela helgen med start på fredag. Här förväntar sig de övriga medlemmarna (Tyskland, Japan, Frankrike, Italien, Storbrittannien och Kanada) att USA åter tar på sig ledartröjan.

De tre viktigaste ämnena kommer att vara pandemin och hur världsekonomin ska återhämta sig, klimathotet och hur Kina ska hanteras framöver.

Bidens största huvudvärk

Biden kommer till Cornwall med ett löfte om att skänka 500 miljoner doser av Pfizers vaccin till världens hundra fattigaste länder. Biden kommer också att driva frågan om att det måste till en riktigt utredning för att fastställa hur pandemin uppstod. Sammantaget visar det att USA är berett att ta ledningen i arbetet med att få slut på pandemin.

I klimatfrågan väntas inga underverk. Eventuella sådana sparar ledarna till klimatmötet i Glasgow i november Bidens problem är att hans majoritet i kongressen är så tunn att oavsett vilka löften han ger om kraftfulla amerikanska åtgärder så blir det svårt att infria dem. Men det kommer att märkas att USA åter är med och driver på i klimatarbetet.

Kina är USA:s och omvärldens största huvudvärk, vid sidan av pandemin och klimatet. Biden har gjort hanteringen av Kina till sin största utrikespolitiska fråga. Kina blir enklare att hantera om USA och resten av världen talar samma språk om Kina. I dag ser EU inte Kina som ett lika stort hot som USA. Här blir mötet med de övriga viktigt.

När det gäller personkemi väntar sannolikt inga stora överraskningar under resan. Biden har träffat så gott som alla världsledare tidigare, många i sin roll som vicepresident under Barack Obamas åtta år i Vita huset.

Skillnaden blir att den här gången måste Biden visa att han kan leverera också.

Publisert:

LÄS VIDARE