Oisín Cantwell

Politiskt beställningsmord i svensk domstol

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett mord beställt av en skurkstat tillhör inte vanligheterna i en svensk rättssal.

Och huvudförhandlingen som i dag gick in på upploppet i Attunda tingsrätt innehåller så mycket av det Hollywood drömmer om och hårdkokta romaner byggs på.

Tolken översätter från ryska, de ljusgråa gardinerna i sal 7 i en domstol norr om Stockholm är fördragna, med tanke på att utsikten ändå bara består av en mörkgrå vägg tillhörande ett häkte är det möjligen inte hela världen.

Tumso Abdurachmanov, en tjetjensk regimkritisk bloggare, anfölls i sitt hem i Gävle i februari av en man försedd med hammare.

Spåren leder till en hårdför despot med lika välutvecklat respekt för mänskliga rättigheter som en berusad svensk 19-åring har för Tegnells rekommendationer när kvällen är ung och fylld av löften.

Vaknade av första hammarslaget

Den inte oväsentliga detaljen att offret överlevde attentatet skulle inte nödvändigtvis försämra underhållningsindustrins intresse.

Bloggaren vaknade av det första hammarslaget, fler slag följde, men han lyckades freda sig och efter slagsmål låg angriparen i en pöl av blod och bad för sitt liv.

Per Lindqvist är chefsåklagare vid nationella åklagarkammaren på riksenheten för säkerhetsmål.

Det är så många ord i den titeln att jag kommer att tänka på den på goda grunder bortglömda Stones-låten The under assistant west coast promotion man.

Månader av förundersökning, bedriven av Säpo, nu är allt snart över och Lindqvist gör sig beredd att inleda sitt slutanförande.

Den åtalade, en ung man, blekt ansikte, rakt, svart hår, ett utseende som lika gärna hade kunnat tillhöra en brittisk popstjärna som en häktad och misstänkt torped, leds in, handbojor tas av.

”Jag vill leva”

Han vill inte utvisas till Ryssland efter det straff han med betydande sannolikhet kommer att tvingas avtjäna. Varför, ville tjänstemannen som utredde hans personliga förhållanden veta.

– Jag vill leva, löd svaret.

På den åtalades bänk sitter också en kvinna som inledde en sexuell relation med Abdurachmanov, enligt åklagaren för att kunna rekognoscera och planera.

Per Lindqvist fyrar av en arsenal bestående av allt från en promemoria från Säpo och analyserade mobiltelefoner till kontoutdrag som avslöjar övernattning på Connect hotel på Arlanda och flygbiljett inköpt i Nice.

Lägenheter har ordnats fram, resor in och ut ur Sverige, 10 000 euro i arvode bara för rekognoseringsuppdraget, nästan lika mycket i fickpengar för att kunna roa sig.

– Det handlar om närmast obegränsade resurser, säger åklagaren.

– Jag påstår att en stark statlig aktör knuten till regimen i Tjetjenien ligger bakom uppdraget.

Brottsoffret har stentvättade jeans av den där sorten som är trendiga vart 20:e år, bakåtkammat, halvlångt hår, han lyssnar koncentrerat.

Namn på Youtube

Efter flykten från Tjetjenien 2015 gjorde sig Abdurachmanov ett namn på Youtube. Inför sina över 140 000 följare fokuserade han på människorättsbrott och korruption i hemlandet, en delrepublik i den ryska federationen med begränsat intresse av att lyda Moskva.

För bara några månader sedan svartlistade USA den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Anklagelserna om tortyr, utomrättsliga avrättningar och andra överträdelser blev till slut för lång för Washington.

När Abdurachmanov vaknade av det första slaget hade det gått nästan ett år sedan den inflytelserike talmannen i det tjetjenska parlamentet, Magomed Daudov, proklamerat en "blodfejd" mot honom.

Bloggarens förbrytelse bestod i att ha kallat Tjetjeniens förre president Achmad Kadyrov, mördad 2004, fader till nuvarande despot, för "förrädare".

Helt lätt att hänga med i dessa turer är det inte, men så handlar det också om en region med såväl annorlunda syn på lag och rättvisa än vad västvärlden är van vid och seder som endast har ett romantiskt skimmer i maffiafilmer.

Torkar en tår

Tjetjenska oppositionella har mördats i Berlin, Wien och Nice. Samtliga dessa mord anses vara politiskt motiverade och knyts till regimen.

En ung kvinna, långt hår, svart tröja, tajta jeans tittar mest ner i bordet. Hon torkar då och då en tår och knycklar ihop näsduken.

Kvinnan började chatta med bloggaren. De gifte sig. Lindqvist hävdar att hennes insats i planeringen var central.

I den mån känslor har förekommit så har det tagit sig uttryck i självömkan, påstår åklagaren.

Anita Wallin Wiberg är lagman vid Gävle tingsrätt, som har lånat en säkerhetssal i Sollentuna för målet.

Hon har sagt att hon inte orkar med mer än ett slutanförande denna måndag och att advokaterna får plädera senare i veckan.

Nej, det är inte ett utslag av lättja, det här fallet är starkare tobak än det mesta och detaljerna och intrigerna är många att hålla reda på.

Aftonbladet och TV 4 sitter på åhörarbänken. Brottet har väckt större internationellt intresse än svenskt. BBC och New York Times, för att nämna två bjässar som varit på hugget.

Tio års fängelse

Per Lindqvist påpekar att lagen har ändrats och att straffet för mord ska bli hårdare. Det ska påverka även domstolens syn på försöksbrott.

Klockan är strax efter tre på eftermiddagen, anförandet har pågått en dryg timme, då chefsåklagaren med den långa titeln när sin final.

Det yrkas på tio års fängelse för torpeden för försök till mord, åtta år för kvinnan för medhjälp. ”Hänsynslöst, välplanerat.”

Inget tyder på att motivet är personligt eller är en av alla dessa uppgörelser inom organiserad brottslighet.

I sin promemoria har Säpo listat allt som tyder på att brottet är beställt av regimen. Ett av argumenten är amatörmässigheten med vilket mordförsöket begicks.

Kanske är det så. Kanske är Kadyrov och hans anhang ett gäng råbarkade klantarsel.

De misstänkta sträcker fram sina händer mot handfängsel och förs mellan vakter ut ur salen och ner i den underjordiska gången till häktet.

Tumso Abdurachmanov drar i domstolens korridor igång kameran i sin mobil och spelar in en video med en kort sammanfattning på ryska av dagens turer.

- It's for the blog, säger han på en engelska som kunde ha varit bättre och som framförallt kunde ha varit sämre.

Tumso Abdurachmanov, en tjetjensk regimkritisk bloggare.
Tumso Abdurachmanov, en tjetjensk regimkritisk bloggare.
Publisert:

LÄS VIDARE