Lena Mellin

El, bensinpriser och kärnkraftverk

Ny fråga på väljarnas topplista över viktigaste frågorna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Priserna på el, bensin och diesel möblerar om på listan över politikens viktigaste frågor.

Energi och kärnkraft går upp på fjärde plats enligt den färska mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Aftonbladet/demoskop har under lång tid bett svenska folket lista vilka frågor de tycker är politikens viktigaste just nu.

Just den här mätserien har dock varit opublicerad under flera år. Men med start i dag och fram till valet kommer vi att redovisa den varje månad.

Från en bruttolista med ett 30-tal politiska frågor plockar väljarna ut de frågor, högst tre, som de för närvarande tycker har störst tyngd.

Energi och kärnkraftsfrågorna tar ett kraftigt kliv upp på listan. Från sjunde till fjärde plats. En femtedel, 21 procent, anser nu att det är en av politikens viktigaste frågor. Det var 15 procent i november då den föra mätningen gjordes.

Förklaringen är givetvis de höga elpriserna liksom de höga priserna på drivmedel till bilar, bensin och diesel.

Men det betyder inte att väljarna har tappat klimatet och miljön ur sikte. Nästan lika många anser nämligen att är en av de tillhör de viktigaste politiska frågorna, 19 procent tycker det. Vi bryr oss alltså inte bara om plånboken utan även om klimathotet.

Väljarnas lista toppas av lag och ordning.
Väljarnas lista toppas av lag och ordning.

Etta på listan över politikens viktigaste frågor är lag och ordning. Där har den legat sedan skjutningarna på allmän plats började öka igen.

Men jämförelsevis är det betydligt färre som i dag tycker att frågan är viktig jämfört med den förra mätningen. Nergången är hela nio procentenheter. Men i den här mätningen delar lag och ordning förstaplatsen på väljarnas lista över viktiga politiska frågor med sjukvården. Den har klättrat från andra plats i den förra mätningen.

En förklaring kan vara den vårdskuld som har byggts upp under pandemin. Den kommer sannolikt att ta flera år att beta av och många som står i kön är säkert både oroliga och förbannade.

På tredje plats ligger skola och utbildning, en fråga som väljarna nästan alltid rankar högt på sin prio-lista. Som ett litet konkurrensutsatt land med en extremt öppen ekonomi är det en överlevnadsfråga. Den är också vikig för integrationen.

Priserna på bland annat bensin och diesel har tagit sin in på listan över politikens viktigaste frågor.
Priserna på bland annat bensin och diesel har tagit sin in på listan över politikens viktigaste frågor.

En fråga som jag vet att många ställer sig är om väljarnas lista över politikens viktigaste frågor spelar någon roll.

Svaret är ja. Dels är de politiska partierna extremt lyhörda för vad väljarna rankar som viktigt. Dumma vore de annars.

Men dessutom är det så att partierna ofta har en liknande dagordning. När samhällsproblemen ska rankas gör väljarna och partierna ofta likartade bedömningar och konstigt vore det om det förhöll sig på ett annat sätt. Möjliggen kan man säga att partierna har ett något bredare ämnesval än väljarna.

Däremot är det inte säkert att de frågor som partierna och väljarna definierar som viktigast blir de hetaste valfrågorna. Den eller de kan lika gärna avgöras av slumpen.

Demoskop.
Demoskop.

Aftonbladets/Demoskop

Politikens viktigaste frågor - enligt väljarna

1 Lag och ordning 39 procent. - 9 %

2. Sjukvård. 39. + 4

3. Skola och utbildning. 25. + 3

4. Energi och kärnkraft. 21. + 6

5. Klimat och miljö. 19 - 3

Jämförelsen gäller den förra undersökningen som gjordes i november 2021.

Så gjordes undersökningen

1 062 personer över 18 år intervjuades via Inizios webbpanel som speglar svenska folkets sammansättning mellan 4 och 8 februari.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: